Sestdiena, 20.aprīlis

redeem Mirta, Ziedīte

arrow_right_alt Latvijā

Skolēni: deputātam jāstrādā cilvēku labā

Skolēniem bija iespēja apskatīt krāšņās Saeimas zāles, kuras ikdienā nav atvērtas zinātkāro acīm, piemēram, šajā – Viesu zālē – parlamentārieši uzņem viesus, kā arī te notiek politisko partiju koalīcijas padomes sēdes © F64

Deputāti no sākuma ir partijās kopā ar citiem cilvēkiem, un, ja viņi vēlas būt deputāti, viņiem tas ir skaidri jāpasaka – ja viņi ir pazīstami un labi cilvēki, tad varētu būt tā, ka viņus ievēlēs Saeimā, Neatkarīgajai saka Āgenskalna sākumskolas sestās klases skolniece Aleksandra, kura kopā ar klasesbiedriem apmeklēja atvērto durvju dienu Latvijas parlamentā.

Pēc viesošanās Saeimā neatrast nevienu skolēnu, kurš nezinātu, ka Saeimas deputātus ievēlē Latvijas iedzīvotāji, kuri sasnieguši 18 gadu vecumu, savukārt deputātam jābūt vismaz 21 gadu vecam.

«Deputāti izstrādā noteikumus un ievēlē Valsts prezidentu, bet deputātus ievēlē ļaudis no visas Latvijas, kuriem ir vismaz 18 gadu. Deputāti izdomā, kas jāuzlabo un kas jāuzraksta, cilvēki var piekrist vai nepiekrist…» uzskata Aleksandra. Deputāts ir cilvēks, kurš strādā valsts labā, un viņa uzdevums ir pieņemt lēmumus, saka Evelīna. Viņš ir arī diezgan slavens cilvēks, un viņam jābūt Latvijas pilsonim. Savukārt Eva zina teikt, ka deputāts ir viens no 100 tautas pārstāvjiem un viņa pienākums ir piedalīties Saeimas darbā, un tas nozīmē arī strādāt komisijās un frakcijā. «Deputātam, uzsākot darbu, jādod svinīgais solījums,» ir pārliecināta skolniece.

Saeimas atvērto durvju ietvaros atklāta ekspozīcija Brīvības ceļš. Tā atbild uz jautājumu, kas bija izšķirošie notikumi pirms 25 gadiem, kas palīdzēja Latvijai atgūt neatkarību un kļūt par brīvu un demokrātisku valsti. Skolēni Saeimā varēja kopā ar deputātiem salikt puzles par valsts brīvības ceļa trīs galvenajiem posmiem – 4. maija neatkarības deklarāciju, janvāra barikādēm un faktisko neatkarības atjaunošanu 1991. gada 21. augustā. Projekts par Latvijas ceļu uz brīvu valsti turpināsies izglītojošās skolu programmas Iepazīsti Saeimu ietvaros. Klases, kas atvērto durvju dienā pieteicās interaktīvajai lekcijai par parlamenta darbu, turpmāk atraktīvā veidā varēs iegūt arī plašākas zināšanas par Latvijai izšķirošajiem notikumiem deviņdesmito gadu sākumā.

Skolēni, kā arī citi interesenti klātienē varēja aplūkot Saeimas namu, iepazīt tā arhitektūru un vēsturi, apskatīt Sēžu zāli un citu.