Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Latvijā

Pie izstādes "Maidana cilvēki" izcēlies jauns konflikts

© f64

Vakar pie izstādes "Maidana cilvēki" izcēlies jauns konflikts, jo kāds no apmeklētājiem tīši sabojāja vienu eksponātu, aģentūra LETA noskaidroja Valsts policijā.

1988.gadā dzimušo vīrieti uzreiz izdevās aizturēt, un viņš jau agrāk nonācis tiesībsargājošo iestāžu redzeslokā.

Policijā sākts kriminālprocess par huligānismu. Policija rīt, 10.oktobrī, izlems, kādu drošības līdzekli vīrietim piemērot.

Aģentūras LETA rīcībā esošā informācija liecina, ka aizturētais varētu būt prokrieviskās biedrības "GVD Baltija" vadītājs Staņislavs Bukains. Bukainu aģentūrai LETA nav izdevies sazvanīt.

Kā novēroja aģentūra LETA, Bukains vakar savā "Facebook" profilā izvietojis ierakstu, kurā kritizē izstādi "Maidana cilvēki" kā izteikti provokatīvu. Viņš pauž, ka, ejot garām izstādei, saticis Rīgas pilsētas izpilddirektoru Juri Radzeviču (GKR), kuram vaicājis, kā pašvaldība pieļāva šādas izstādes uzstādīšanu pie valdības ēkas, skaidrojot, ka tā var veicināt krievvalodīgo agresiju, kuri varētu sarīkot "īstu Maidanu". Tāpat Bukains taujājis, kādēļ izpilddirektors vienlaikus aizliedz citus pasākumus, kas "vērsti pret karadarbību". "Sapratis, kas es esmu, viņam acīmredzot apnika manī klausīties, un viņš lēnām devās projām," raksta Bukains. Viņš ierakstā arī pārmet nepareizu rīcību policistiem, kas apsargā izstādi.

Tāpat viņš apraksta dialogu ar vienu no policistiem, kurš Bukainam lūdzis uzrādīt dokumentus, jo viņš izstādē ieradies ar saritinātu Latvijas karogu. Policists esot Bukainam aizrādījis par paviršu karoga izskatu un norādījis, ka viņš nedrīkst to atritināt, raksta Bukains.

Bukains aicina "Facebook" lietotājus dalīties ar šo ierakstu, lai darbu sāktu juristi, kā arī apgalvo, ka vērsīsies Drošības policijā (DP) ar visiem neskaidrajiem jautājumiem. Viņš aicina arī ikvienu apmeklēt izstādi. "Katrs pats var lemt ,kā ģērbties - Krieviju atbalstošā tērpā, "Dinamo Rīga" līdzjutēja atribūtikā vai vienkārši piespraužot kādu lentīti," raksta Bukains. Tāpat viņš norāda, ka izstādē tiek izmantotas gumijas riepas kā eksponātu balsts - pūšot spēcīgs vējš, taču to tur neesot gana. "Atnesīšu no sevis gumiju, man nav žēl. Ja katrs tā rīkosies, riepu būs daudz, un fotogrāfijas noteikti neaizpūtīs," raksta "GVD Baltija" vadītājs.

"Kopā mēs, tauta, varam ietekmēt notikušo," ieraksta beigās norāda Bukains. Viņš arī pauž, ka iepriekš, tautai sarosoties, operatīvi izdevies panākt homoseksuālo plakātu pazušanu no pilsētas ielām.

Sociālajā tīklā "Facebook" arī izveidota kopiena, kurā pausta uzstājīga prasība novākt izveidoto izstādi, novēroja aģentūra LETA. Kopienā uzsvērts, ka šī izstāde uzkurina etnisko naidu, kā arī fašisma propagandu. "Ja organizatori nenovāks savus mēslus paši, mēs, rīdzinieki, izdarīsim to viņu vietā un aizsūtīsim provokatorus atpakaļ uz mājām. Krievi un latvieši Latvijā vēlas dzīvot mierā un nevēlas karu kā Ukrainā", rakstīts sociālajā tīklā. Šī kopiena "patīk" jau vairāk nekā 300 sociālā tīkla lietotājiem.

Kopumā saistībā ar nekārtībām izstādes norises vietā policijas redzeslokā nonākuši četri cilvēki.

VP preses pārstāvis Toms Sadovskis aģentūrai LETA pastāstīja, ka šodien neilgi pēc plkst.12 izstādes norises vietā aizturēts arī kāds 1969.gadā dzimis vīrietis, kurš pārkāpis vispārpieņemtās uzvedības normas un traucējis sabiedrisko kārtību - vīrietis izstādes norises vietā uzvedies neadekvāti, lamājies necenzētiem vārdiem un centies izraisīt konfliktu ar apkārtējiem.

Pret viņu sākta administratīvā lietvedība par sīko huligānismu.