Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Latvijā

Meteorologi priecē: Pēkšņais aukstums nav atnācis uz palikšanu

© F64

Atvasarīgo siltumu oktobra pašās pirmajās dienās strauji ir nomainījušas vēsas rudens naktis un dienas. Aizvadītajā naktī ir uzstādīts jauns visas Latvijas 8. oktobra minimālās gaisa temperatūras rekords, lai gan jāatzīmē, ka oktobra sākumā var būt vēl aukstāks – tāda bija gan tikko aizvadītā nakts uz 7. oktobri, gan arī, piemēram, 1976. gada 1. oktobrī Jelgavā gaisa temperatūra bija pazeminājusies līdz -9.0 grādiem, informē Latvijas Vides, ģeoloģijas un meteoroloģijas centrs (LVĢMC).

Tomēr aukstums nav atnācis uz palikšanu, lai gan tas neatkāpsies tik strauji kā atnāca. Līdzīgi vēsa būs vēl tuvākā nakts, bet turpmāk nedēļas nogalē un nākamās nedēļas sākumā naktis kļūs nedaudz siltākas (negatīva gaisa temperatūra gan vēl aizvien tiks novērota, sevišķi Vidzemē un Latgalē).

Dienas laikā siltumu sajutīsim mazāk, jo, lai arī laika apstākļus lielākoties noteiks anticiklons, debesis skaidrosies retāk, un termometra stabiņš vēl aizvien augstāk par +6...+10 grādu atzīmēm nepakāpsies. Vēl nedaudz siltāk varētu kļūt nākamās nedēļas otrajā pusē, kad valdošos ziemeļu puses vējus jau nomainīs dienvidu puses vēji, un Latvijā sāks ieplūst vēl siltākas gaisa masas - nakts laikā negatīvas temperatūras netiks novērotas, arī dienā gaiss iesils līdz +8...+12 grādiem.

Ievērojami nokrišņi ne šajā nedēļas izskaņā, ne arī nākamās darba nedēļas gaitā nav gaidāmi. Kā jau rakstījām agrāk, tuvākajās dienās pavisam nelieli nokrišņi varētu tikt novēroti dažviet Vidzemē, arī Kurzemē līča piekrastē. Tā kā gaisa temperatūra ir ļoti zema, iespējams ne vien lietus, bet arī slapjš sniegs un sniegs, tomēr to daudzums būs niecīgs. Atsevišķos posmos vēlās nakts un agrās rīta stundās tie gan var padarīt slidenus ceļus! Plašākas un nozīmīgākas nokrišņu zonas Latvijas teritoriju varētu sasniegt vien nākamajā nedēļas nogalē.