Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Latvijā

Zolitūdes traģēdijas parlamentārās izmeklēšanas galaziņojumā kā atbildīgās atstās 7 personas

Parlamentārā izmeklēšanas komisija lēma, ka galaziņojumā kā atbildīgās personas par traģēdiju minēs septiņas personas © F64

Zolitūdes lielveikala "Maxima" traģēdijas parlamentārās izmeklēšanas komisija šodien nolēma no galaziņojuma svītrot deviņu cilvēku kā atbildīgo personu vārdus, līdz ar to galaziņojumā kā atbildīgās paredzēts minēt septiņas personas.

Tagad galaziņojumā par traģēdiju kā morāli un politiski atbildīgie šajā kontekstā minēti bijušais Ministru prezidents Valdis Dombrovskis (V), bijušie ekonomikas ministri Artis Kampars (V), Daniels Pavļuts, bijušie ekonomikas ministrijas valsts sekretāri Anrijs Matīss (V) un Juris Pūce ("Latvijas attīstībai"), Rīgas domes priekšsēdētājs Nils Ušakovs (S) un Rīgas pilsētas būvvaldes vadītājs Inguss Vircavs, aģentūru LETA informēja komisijas priekšsēdētājs Ringolds Balodis (NSL).

Savukārt no galaziņojuma kopsavilkuma svītroti iepriekš kā atbildīgie norādītie bijušie finanšu ministri Einārs Repše ("Latvijas attīstībai"), Andris Vilks (V), bijušie Saeimas Budžeta un finanšu (nodokļu) komisijas priekšsēdētāji Guntis Bērziņš (V), Jānis Reirs (V) un Saeimas Tautsaimniecības komisijas priekšsēdētāji Guntis Blumbergs ("Latvijai un Ventspilij"), Vents Armands Krauklis, Andris Bērziņš, Vjačeslavs Dombrovskis un Jānis Ozoliņš. Šie cilvēki gan jau iepriekšējā formulējumā netika tiešā tekstā saistīti ar politisko un morālo atbildību.

Balodis aģentūrai LETA skaidroja, ka attiecīgie uzvārdi jāsvītro, jo komisijas rīcībā nav pietiekama pamatojuma, lai kā atbildīgos minētus konkrētus komisijas priekšsēdētājus.

Kā ziņots, par galaziņojuma apstiprināšanu vēl būs jālemj komisijai, un tās deputātiem ir tiesības nepieciešamības gadījumā vienoties par izmaiņām dokumenta pašreizējā redakcijā.

Galaziņojumā kopsavilkumā norādīts, ka komisija, izvērtējusi Zolitūdes traģēdiju veicinošās nepilnības valsts un pašvaldību iestāžu darbā un normatīvajā regulējumā, cita starpā secināja, ka valsts un pašvaldību īstenotā politika būvniecības jomā, iespējams, ir novedusi pie traģēdijas. Likvidējot Valsts būvinspekciju, valstī ievērojami samazinājās būvniecības kontrole un tika zaudēta iespēja realizēt vienotu valsts politiku būvniecībā.

Jau ziņots, ka 2013.gada 21.novembrī, iebrūkot lielveikala "Maxima" jumtam, dzīvību zaudēja 54 cilvēki. Zolitūdes traģēdija ir lielākā Latvijā kopš neatkarības atjaunošanas.