Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Latvijā

Ažiotāža par pārmaiņām veselības aprūpē ir piemērs ministra sliktai komunikācijai

© F64

Ažiotāža saistībā ar ieceri ierobežot privāto veselības aprūpes iestāžu klientu iespējas saņemt valsts apmaksātus izmeklējumus ir labs piemērs ministra sliktai komunikācijai, šodien intervijā LNT raidījumā "900 sekundes" atzina veselības ministrs Guntis Belēvičs (ZZS).

Informācija par plānu apsteigusi ministra komentārus par ieceres būtību, līdz ar to radušies pārpratumi, sacīja Belēvičs.

Viņš atkārtoti uzsvēra, ka ierosinājuma būtība esot panākt, lai veselības aprūpe būtu pieejama visiem. Kā norādīja Belēvičs, patlaban līdzmaksājumu dēļ, kas ir lielākie Eiropas Savienībā, Latvijā 10% iedzīvotāju veselības aprūpe nav pieejama vispār, bet vēl 10% pieejama tikai daļēji.

Ierobežota budžeta apstākļos esot tikai viens risinājums - ģimenes ārstiem jāvēro piešķirtās kvotas. Ja kvotas tikšot ievērotas, visiem pacientiem būs pieejama veselības aprūpe.

Kā atgādināja ministrs, patlaban aptuveni trešdaļa ģimenes ārstu ievēro kvotu, vēl trešdaļa neizpilda kvotu, bet trešdaļa to pārsniedz. Pēc Belēviča teiktā, piemēram, 20 ārsti pārsnieguši izrakstīto kompensējamo zāļu receptes kopā par vienu miljonu eiro.

Kā ziņots, ierobežojot privāto veselības aprūpes iestāžu klientu iespējas saņemt valsts apmaksātus izmeklējumus, Belēvičs vēloties panākt vien to, lai ģimenes ārsti ievērotu viņiem noteiktās kvotas uz laboratorijas izmeklējumiem un kompensējamiem medikamentiem.

Belēvičs trešdien preses brīfingā stāstīja, ka ir ģimenes ārsti, kuri pārsniedz sev piešķirtās kvotas gan par laboratorijas izmeklējumiem, gan par kompensējamiem medikamentiem. Formāli kvotas ir, bet par to pārsniegšanu nav jānes nekāda atbildība. Pēdējo četru gadu laikā valsts izmaksas par laboratorijas izmeklējumiem pie sarūkoša iedzīvotāju skaita ir dubultojušās. Šogad šim mērķim tiks tērēts 31 miljons eiro. Belēvičs uzskata, ka šādi ir veikti nevajadzīgi izmeklējumi.