Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Latvijā

Aicina ieviest vecākiem daudzbērnu ģimenes statusu visa mūža garumā

© F64

Lai nodrošinātu cilvēka cienīgus dzīves apstākļus un novērstu netaisnīgu attieksmi, ko izjūt daudzbērnu ģimenes, Latvijas Daudzbērnu ģimeņu biedrība aicina ieviest daudzbērnu ģimenes statusu visa mūža garumā.

Kā šodien Saeimas Sociālo un darba lietu komisijas sēdē pauda Latvijas Daudzbērnu ģimeņu biedrības priekšsēdētājs Imants Keišs, valsts attieksme pret daudzbērnu ģimenēm Latvijā ir netaisnīga, liekot tām dzīvot trūkumā un badā. Keišs pastāstīja, ka pēdējos 25 gados Latvijā vismazākā likumdevēja vērība tiek veltīta daudzbērnu ģimenēm, kuru kļūst arvien mazāk. Viņš uzskaitīja vairākus gadījumus, kas liecina par "valsts varas kriminālo attieksmi" pret daudzbērnu ģimenēm.

Viens no stāstiem bija par kādu ģimeni, kuras 11 cilvēki dzīvo 50 kvadrātmetru platībā bez jebkādas sociālās labklājības un ienākumi uz vienu ģimenes locekli ir mazāki par diviem eiro dienā. Keišs pastāstīja arī par kādu 15 bērnu māti, kura saņem 190 eiro lielu pensiju, savukārt viņas neuzskaitītais darbs un ieguldījums sabiedrības labā, izaudzinot šos bērnus līdz pilngadībai, esot vismaz 270 gadu.

"Dažkārt mūsu minoritātes cilvēkiem, lai remdētu badu un izmisumu, mostas revolucionāra, pat krimināla rakstura domas, kā nokļūt cietumā ar visiem bērniem, kur uz katru ieslodzīto tiek tērēti ap 600 eiro mēnesī. Nekrājas parādi, ir dzīves telpa, siltums, pat katram sava gulta un garantēta pārtika," sacīja Keišs.

Viņš uzsvēra, ka ģimenes būtu gatavas neveikt formālu kriminālu darbību, lai nokļūtu cietumā, ja izmisumā nonākušās ģimenes varētu vienoties ar valsts varu par dzīvi cietumā ar visām ieslodzītā tiesībām.

Lai labotu situāciju, ir nepieciešams ieviest vecākiem daudzbērnu ģimenes statusu visa mūža garumā, kā arī garantētus ienākumus uz katru ģimenes locekli vismaz 600 eiro mēnesī ar progresējošu palielinājumu, pieaugot bērnu skaitam virs pieciem, sacīja Keišs.

Pēc viņa teiktā, vēl būtu nepieciešams ieviest progresējošu pensiju, to rēķinot no neuzskaitītā ieguldījuma, audzinot bērnus. Turklāt daudzbērnu ģimenēm būtu jāgarantē visa bezmaksas medicīniskā aprūpe, kā arī daudzbērnu ģimenes locekļiem maksātnespējas procedūra būtu veicama bez maksas un īsākā laikā.