Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Latvijā

Vīķe-Freiberga: Vardarbība nekad nepazudīs

© F64

Vardarbības problemātika nekad nepazudīs un "nulle tolerances" pret to nenozīmē, ka šāda uzvedība tiks pilnībā iznīdēta, uzskata bijusī Valsts prezidente un pasaules līderības alianses "Madrides klubs" prezidente Vaira Vīķe-Freiberga.

Starptautiskajā konferencē par cilvēktirdzniecību un vardarbību ģimenē kādreizējā Valsts prezidente pauda cerību, ka turpmāk sieviešu loma policijas rindās kļūs arvien lielāka un sievietes apzināsies savu lomu un atbildību. Bijusī Valsts prezidente izteicās, ka vardarbības problemātika ir tā, kura nepazudīs, papildinot, ka "nulle tolerances" pret vardarbību nenozīmē, ka šāda uzvedība tiks pilnībā iznīdēta.

Vīķe-Freiberga pievērsa uzmanību tam, ka patlaban lielajās bēgļu nometnēs notiekošo konfliktu dēļ tieši sievietes un jaunas meitenes ir apdraudētas, jo viņas ir vardarbības galvenie upuri un "mērķi". Viņa uzskata, ka dažādām apmācībām vietējiem spēkiem, lai cīnītos ar šīm problēmām, būtu jābūt ANO un arī Eiropas Savienības dienaskārtībā.

Kādreizējā prezidente atgādināja, ka vardarbība ģimenē vienmēr ir bijusi savā ziņā slēptā vardarbība, papildinot, ka policistiem iejaukties tādos gadījumos ir ļoti grūti un pat bīstami.

Vīķe-Freiberga pievērsās arī vardarbībai pret bērniem, it sevišķi norādot uz draudiem, ar kuriem var saskarties bērni bērnunamos, jo tur viņus seksuāli var izmantot gan vecāki bērnunama iemītnieki, gan arī tur strādājošie cilvēki. Tāpat "Madrides kluba" prezidente pauda bažas par arvien pieaugošo un biedējošo problēmu, proti, bērnu tirdzniecību un bērnu pornogrāfiju.

ANO pārstāve Marija Apelbloma konferences atklāšanā izteicās, ka vardarbība pret sievietēm un cilvēktirdzniecība ir ļoti nozīmīgs un aktuāls jautājums ANO dienaskārtībā. Viņa atgādināja par vardarbīgajiem notikumiem Kongo, kā arī Balkānos 90.gados, norādot, ka mūsdienās vardarbība pret sievietēm un jaunām meitenēm ir viens no kara blakusefektiem.

Apelbloma minēja, ka ANO ir "nulle tolerances" pret noziegumiem, konkrētāk, cilvēktirdzniecību, ko veic miera nodrošinātāji, kas arvien esot problēma konflikta reģionos.