Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Latvijā

Irākiešiem saziedo pupiņas un drēbes

© F64

Prāvam bariņam irākiešu, kuri pagājušajā nedēļā nelegāli šķērsoja Latvijas robežu un tika aizturēti, labdari saziedojuši pirmās nepieciešamības preces, un vakar tās nogādātas patvēruma meklētāju izmitināšanas centrā Mucenieki.

Palīdzības vācēji saorganizējās ar feisbuka starpniecību – vakar grupā Gribu palīdzēt bēgļiem bija apvienojušies jau vairāk nekā 2000 cilvēku. Tāpēc arī irākiešiem nepieciešamās lietas izdevās savākt gana ātri.

28 personu grupu ar Irākas ceļošanas dokumentiem robežsargi aizturēja 1. oktobrī Kaplavas pagastā uz ceļa Krāslava–Varnaviči. Septiņus vīriešus, sešas sievietes un 15 bērnus. Nākuši no Baltkrievijas. Par valsts robežas tīšu nelikumīgu šķērsošanu personu grupā sākts kriminālprocess. Tomēr visi migranti pieteikušies par patvēruma meklētājiem, un, kamēr valsts tagad vairākus mēnešus pētīs, vai viņi ir bēgļa statusa cienīgi vai izraidāmi, irākieši paliks Muceniekos ar Latvijas valsts garantētajiem 2,15 eiro dienā uz personu. Protams, viņi to nav gribējuši, jo pretējā gadījumā neslapstītos pa mežiem, bet nāktu pa taisno uz Latvijas valsts robežsardzes posteni. Taču nu bagātā Rietumeiropa viņiem uz ilgāku laiku vairs nespīd.

Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldes pārstāve Santa Jonāte stāsta, ka uz Muceniekiem irākiešu grupa atvesta naktī. Apkārtnes veikali nestrādāja. Lāgā neesot bijis pat ko ēst. Arī siltāku drēbju irākiešiem neesot, bet ziema tuvojas. Tāpēc sabiedrības iniciatīva ir īsti vietā. Palīdzību imigrantiem sācis vākt uzņēmējs Egils Grasmanis. Irākiešiem iedotas anketas, un viņi paši saķeksējuši, kas vairāk vajadzīgs. PMLP darbinieki tulkojuši. Nekādas pārmērības nav lūgtas. No ēdiena – rīsi, milti, pupiņas, eļļa. No apģērba – cepures, cimdi, jakas, arī apavi... Bērniem lūgts ziedot arī sauso piena maisījumu un autiņbiksītes, jo dažam ir knapi divi gadi. Līdzi viņiem pašiem nekas nav bijis – vien tas, kas mugurā – džinsi, T krekli un kāda jaķele.