Trešdiena, 24.aprīlis

redeem Nameda, Ritvaldis, Visvaldis

arrow_right_alt Latvijā

Zolitūdes traģēdijā mirušā ugunsdzēsēja tuvinieki prasa 70 miljonu kompensāciju

© Scanpix

Rīgas rajona tiesā šodien līdz nākamā gada 29.janvārim atlika apvienotās lietas izskatīšanu Zolitūdes traģēdijā bojāgājušā ugunsdzēsēja Sergeja Ižika ģimenes prasībā pret valsti, Rīgas domi, SIA "Re&Re", SIA "Maxima Latvija" un citiem uzņēmumiem par vairāk nekā 70 miljonu eiro morālās kompensācijas piedziņu.

Tāpat apvienotā prasība vērsta pret SIA "Homburg Zolitude", arhitektu biroju "Kubs", SIA "HND Grupa" un SIA "Tineo". Viena no prasībām bija par 500 000 eiro piedziņu, bet otra - par 70 miljonu eiro piedziņu.

Kā aģentūrai LETA pastāstīja advokāts Aldis Gobzems, kurš 2014.gada sākumā tiesā vērsās ar 70 miljonu eiro lielo prasību, šodien tiesa nolēma kā trešo personu lietā pieaicināt uzņēmumu "CM Consulting". Tāpat plānots papildināt prasību ar prasījumu pret Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienestu (VUGD) - advokāts paskaidroja, ka būt par ugunsdzēsēju nenozīmē būt par pašnāvnieku, proti, VUGD iesūtīja ugunsdzēsējus glābt cilvēkus, profesionāli nenovērtējot situāciju, kādai vajadzēja būt profesionāli organizētai glābšanai tā, lai maksimāli sargātu arī ugunsdzēsējus.

Lielveikalā "Maxima" pēc ēkas pirmā konstrukciju nogruvuma ieradās daudz ugunsdzēsēju, lai glābtu veikalā iesprostotos cilvēkus. Otrā nogruvuma laikā zem veikala drupām gāja bojā trīs ugunsdzēsēji - Rīgas reģiona pārvaldes 5.daļas komandiera kapteinis Vilnis Šteinītis, Rīgas reģiona pārvaldes 1.daļas inspektora dežuranta vada komandieris virsleitnants Edgars Reinfelds un Rīgas reģiona pārvaldes 1.daļas ugunsdzēsējs glābējs kaprālis Ižiks.

Tiesā vērsās visu trīs ugunsdzēsēju tuvinieki.

LETA jau ziņoja, ka 2013.gada 21.novembrī, iebrūkot lielveikala "Maxima" jumtam, dzīvību zaudēja 54 cilvēki, tostarp arī ugunsdzēsēji glābēji. Zolitūdes traģēdija kļuva par lielāko Latvijas jauno laiku vēsturē.

Vairākās Latvijas tiesās traģēdijā cietušie un bojāgājušo tuvinieki vērsušies pret privātkompānijām, kuras bija iesaistītas traģēdijā.