Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Latvijā

VID: Pērkot nelegālās cigaretes iedzīvotāji atbalsta terorismu

Ar šādu paziņojumu šodien preses konferences laikā klajā nāca alsts ieņēmumu dienesta (VID) Muitas policijas pārvaldes direktors Edijs Ceipe © F64

Iedzīvotāji, kuri iegādājas nelegālās cigaretes, līdz ar to iegādi ne tikai nodrošina kontrabandas organizētāju ieņēmumus, bet vienlaikus arī atbalsta starptautisko terorismu, žurnālistiem teica Valsts ieņēmumu dienesta (VID) Muitas policijas pārvaldes direktors Edijs Ceipe.

Tiesa, viņš atzina, ka VID patlaban vēl nav pat aprēķinu par iespējamo līdzekļu apjomu, kas no organizētās noziedzības tīklu realizētā nelegālo cigarešu apjoma Latvijā nonāk līdz starptautisko teroristu grupējumiem. Taču Eiropas un pasaules pieredze liecina, ka runa ir par milzīgām summām, kas no nelegālo preču pārdošanas tiek novirzītas teroristu atbalstam.

Arī VID ģenerāldirektores vietnieks noziedzības apkarošanas jomā Kaspars Čerņeckis sarunā ar aģentūru LETA atzīmēja, ka līdz šim VID nav veicis aprēķinus par to, cik daudz un kur tiek novirzīti finanšu līdzekļi, kas iegūti no Latvijā realizētajām kontrabandas precēm - tabakas, alkohola, degvielas. "Taču Eiropas Savienības un pasaules prakse liecina, ka teroristu atbalstam nonāk ievērojami naudas līdzekļi."

Čerņeckis arī piebilda, ka vēl bez tā, ka iedzīvotāji, pērkot nelegālas izcelsmes produktus, atbalsta noziedzīgos grupējumus un terorismu, var kaitēt paši sev, jo kontrabandas ceļā ievestiem produktiem nav iespējams noteikt vai arī ir ļoti grūti izsekojama to izcelsme. Tāpat tie var neatbilst, piemēram, Eiropas ražošanas standartiem, kā arī citiem kritērijiem.

Tabakas izstrādājumu ražotāju nacionālās asociācijas valdes priekšsēdētājs Juris Stinka uzsvēra, ka nelegālais cigarešu tirgus nav atsevišķa valsts problēma. Proti, tā ir arī visas sabiedrības problēma.

"Vērtējot līdz šim paveikto kontrabandas cigarešu apkarošanā, var teikt, ka nelegālais tirgus ir kā pūķis, kam vienas nocirstas galvas vietā izaug trīs. Taču tas pūķis nav nekas abstrakts, jo mēs paši, kas pērkam kontrabandas cigaretes un citas nelegālās preces, esam šis pūķis. Šī problēma nav tikai valsts, tā ir arī visas sabiedrības problēma," teica Stinka.

Lai varētu cīnīties ar kontrabandas grupējumiem, Ceipe aicina Latvijas iedzīvotājus informēt VID par jebkādām aizdomām un/vai novērotām aizdomīgām darbībām, zvanot pa tālruni 80009070 vai rakstot uz e-pasta adresi "parkapumi@vid.gov.lv".

Kā ziņots, katrs piektais jeb 21% Latvijas iedzīvotāju pēdējā gada laikā ir iegādājušies kontrabandas cigaretes, alkoholu vai degvielu, liecina sabiedriskās domas pētījumu centra SKDS veiktā pētījuma rezultāti.

Gandrīz puse jeb 44% iedzīvotāju nav pēdējā gada laikā iegādājušies nevienu kontrabandas preci, turklāt arī starp viņu draugiem un paziņām nav tādu, kas to būtu darījuši. Trešdaļa jeb 31% iedzīvotāju nav paši pirkuši, bet viņu draugu un paziņu vidū ir cilvēki, kuri ir pirkuši. Savukārt 4% iedzīvotāju ir grūti pateikt, vai pēdējā gada laikā ir iegādājušies kādu no kontrabandas precēm.

Tāpat vēstīts, ka nelegālais cigarešu tirgus Latvijā ir ap 30%, šodien informēja VID Muitas policijas pārvaldes direktors Ceipe. Lielāko daļu - 66,9% - veido no Baltkrievijas nelegāli ievesto cigarešu īpatsvars, tai seko Krievija - 29,8%, Kirgizstāna - 1%, Lietuva - 0,4% un citas valstis.

Ar mērķi mazināt tabakas nozarē strādājošo komersantu izvairīšanos no nodokļu nomaksas un negodīgas konkurences iespējas, kā arī veicināt sadarbību tabakas nelegālā tirgus samazināšanā šodien VID ģenerāldirektore Ināra Pētersone un Tabakas izstrādājumu ražotāju nacionālās asociācijas valdes priekšsēdētājs Stinka parakstīja vienošanos par ciešāku valsts un privātā sektora sadarbību.