Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Latvijā

Labāk vēlas palīdzēt patvēruma meklētājiem bez bēgļu statusa

© Scanpix

Ar sociālajā vietnē "Facebook" izveidotās domubiedru grupas "Gribu palīdzēt bēgļiem" starpniecību cilvēki turpina aktīvi sniegt palīdzību patvēruma meklētāju izmitināšanas centrā "Mucenieki" nogādātajiem Irākas pilsoņiem, novēroja aģentūra LETA. Grupas veidotājs Egils Grasmanis komentāros norāda, ka Latvijā nav nevienas organizācijas, kas sniegtu atbalstu patvēruma meklētājiem, kas gaida bēgļu statusa piešķiršanu, un šī grupa esot "viņu lielākais atbalsts".

Palīdzības ieceres iniciētāji ir aptaujājuši minētos imigrantus, noskaidrojot viņu vajadzības pēc apģērba, pārtikas un sadzīves precēm. Irākas pilsoņu lūgtais ir uzskatāmi apkopots "Excel" tabulās, minot detaļas, piemēram, apģērba veidu un izmērus.

Cilvēki ir aicināti ziedot minētās lietas, piesakoties, ko tieši no sarakstos minētā sagādās. Šīs lietas cilvēki aicināti nogādāt uz veikalu "Brain Games" uz Krišjāņa Barona un Bruņinieku ielas stūra.

Kā novēroja aģentūra LETA, cilvēki komentāros aktīvi piesakās sniegt palīdzību, precizējot, kuras no nepieciešamajām lietām sarūpēs.

Atsevišķi cilvēki jautā arī pēc iespējas ziedot līdzekļus. Grupas veidotājs Grasmanis skaidro, ka ziedojumus pieņemt nevar, jo "Gribu palīdzēt bēgļiem" nav oficiāla organizācija.

"Nevalstiskajās organizācijās, cik noprotu, šobrīd vēl neviens nav uz to saorganizējies, lai gan gribēšana ziedot tik tiešām ir ļoti liela. Viena no problēmām ir tā, ka tieši par patvēruma meklētājiem - tiem, kas dzīvo Muceniekos un gaida bēgļa statusa atbildi ilgu laiku - tā īsti neviena organizācija neatbild - šobrīd šī grupa ir lielākais viņu atbalsts. Patvērums "Drošā Māja", piemēram, vairāk orientējas tieši uz tiem, kuri bēgļa statusu jau ir saņēmuši," pašreizējo situāciju "Facebook" grupā skaidro Grasmanis.

Kā ziņots, Kaplavas pagastā uz ceļa Krāslava-Varnaviči robežsargi šonedēļ aizturēja 28 personu grupu - septiņus vīriešus, sešas sievietes un 15 bērnus ar Irākas ceļošanas dokumentiem. Irākas pilsoņi Latvijā ieceļoja, nelikumīgi šķērsojot Latvijas-Baltkrievijas robežu. Šī ir lielākā vienā reizē aizturētā nelegālo imigrantu grupa.

Visas personas pieprasīja patvērumu Latvijā. Personas nogādātas uz Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldes patvēruma meklētāju izmitināšanas centru "Mucenieki".

Personas nogādātas Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldes patvēruma meklētāju izmitināšanas centrā "Mucenieki", jo šobrīd Valsts robežsardzes Daugavpils pārvaldes Aizturēto ārzemnieku izmitināšanas centrā kopā ar izmantojamajām telpām Valsts policijā ir izmitinātas 134 personas, līdz ar to Valsts robežsardzei vairs nav brīvu vietu, kur aizturētās personas izmitināt.

Latvijas iedzīvotāji ziedojuši pārtiku un drēbes piektdien patvēruma meklētāju izmitināšanas centrā "Mucenieki" nogādātajiem Irākas pilsoņiem.

Piektdien sociālajā vietnē "Facebook" izveidotajā domubiedru grupā "Gribu palīdzēt bēgļiem" publicēts aicinājums ziedot minētās lietas, atsaucoties uz pašu "Mucenieku" lūgumu. Kā informē grupas izveidotājs Egils Grasmanis, viņam zvanīts no centra, lūdzot palīdzēt sagādāt pārtiku šiem cilvēkiem vismaz pirmajam laika posmam. Lūgumam atsaukušies daudzi. Grasmanis norāda, ka līdz šim ziedoto viņš jau ir nogādājis "Muceniekos", taču, tā kā no 28 Irākas patvēruma meklētājiem puse ir bērni, kuru vidū ir arī viengadīgs un divgadīgs bērns, viņiem joprojām ir vajadzīgas vairākas lietas.

Jau vēstīts, ka šogad deviņu mēnešu laikā par nelikumīgu "zaļās" robežas šķērsošanu aizturēti 373 trešo valstu piederīgie, kas salīdzinājumā ar pērno gadu kopumā ir trīs reizes vairāk. 257 aizturētie ir no Vjetnamas, bet no Irākas bijušas 39 personas. Tāpat šogad aizturēti 30 Afganistānas iedzīvotāji.

Tāpat ziņots, ka Latvijai divu gadu laikā būs jāuzņem 531 patvēruma meklētājs no Eiropas dienvidvalstīm.