Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Latvijā

Aiztur Rumānijas iedzīvotājus par 21 000 eiro izkrāpšanu

© Valsts policija

Valsts policija (VP) aizturējusi Rumānijas un Latvijas iedzīvotājus, kuri ar viltotām maksājumu kartēm iegādājušies dārgas preces aptuveni 21 000 eiro apmērā, šodien žurnālistiem pastāstīja VP Rīgas reģiona pārvaldes Kriminālpolicijas priekšnieka vietnieks Ģirts Mundurs.

Kā pastāstīja Mundurs, 12.septembrī policija saņēma informāciju par trim aizdomīgām personām, kas kādā veikalā iepērkas ar aizdomīgām ārvalstu kredītkartēm. Lai arī aizdomīgās personas tirdzniecības vietu jau bija pametušas, policijai, operatīvi reaģējot, izdevās viņu mašīnu aizturēt. Policija aizturēja divus 1982. un 1973.gadā dzimušus Rumānijas valstspiederīgos un 1980.gadā dzimušu Latvijas iedzīvotāju. Vietējam iedzīvotājam ir aizdomās turētā statuss arī citā lietā, kas saistīta ar nelikumībām ar maksājuma kartēm.

Kratīšanās automašīnā un viesnīcā, kur personas bija apmetušās, policija atrada divas viltotas maksājumu kartes un viltotu Itālijas identifikācijas karti, kurā bija attēlota viena aizturētā vīrieša fotogrāfija. Tāpat atrasti daudzi priekšmeti, kuri bija iegādāti ar viltotajām kartēm.

Policija noskaidrojusi, ka trijotne aptuveni divas dienas galvenokārt Rīgā ar viltotajām kartēm iegādājusies preces par aptuveni 21 000 eiro. Galvenokārt pirktas dārgas mantas - jaunākie telefoni un zīmolu apģērbs -, kuras, iespējams, bija paredzēts tālāk realizēt.

Policijai ir aizdomas, ka šis gadījums ir daļa no kādas globālas krāpšanas shēmas. Tāpat sākotnējā informācija liecina, ka maksājumu kartēm bija izmantoti Itālijas banku dati.

"Praktiski šī ir daļa no lielas globālas krāpšanas shēmas, proti, ir personas, kuras liek šos karšu nolasītājus uz bankomātiem un maksāšanas aparātiem - viņi šos datus ievāc, tad attiecīgi ir sistēma, kādā veidā šie dati tiek pārdoti citām personām, kuras savukārt no šiem datiem izgatavo viltotas kartes. Attiecīgi, lai varētu veikt pirkumu, tiek viltoti arī identifikācijas dokumenti," uzsvēra Mundurs.

Izņemtā Itālijas identifikācijas karte nav augstas klases viltojums, taču kā norādīja Mundurs, "tā ir pietiekama, lai sevi veikalā identificētu ar maksāšanas karti un veiktu pirkumu."

Policijai pagaidām nav informācijas, vai trijotne uzdarbojusies arī citās valstīs, taču starptautiskā sadarbība notiekot, lai noskaidrotu aizdomās turēto iepriekšējos ceļus.

Aizdomās turētajiem kā drošības līdzeklis piemērots apcietinājums. Kriminālprocess sākts par sveša maksāšanas līdzekļa nelikumīgu izmantošanu. Par šādu noziegumu var sodīt ar brīvības atņemšanu līdz pieciem gadiem, piespiedu darbu vai naudas sodu.