Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Latvijā

VAKARA ZIŅAS: Kantāne laulības gredzenu joprojām nēsā uz labās rokas

Dzejnieks Imants Ziedonis ar dzīvesbiedri Ausmu Kantāni. © f64

  Aktrise un pedagoģe Ausma Kantāne atklājusi vairākas interesantas lietas no savas kopdzīves ar izcilo dzejnieku Imantu Ziedoni, kurš mūžībā aizgāja 2013. gadā.  

Savulaik bija divi laulības gredzeni

Ravējot dārzu, Ausma Kantāne pirms daudziem gadiem pazaudēja laulības gredzenu. «Pirksti laikam bija tievāki, un gredzens noslīdēja. Pārdzīvoju, meklēju, bet nevarēju atrast, jo nezināju jau, kurā brīdi tas nokritis un vai tas noticis dobes sākumā vai beigās,» atceras aktrise. «Domāju, vai tikai tā nav slikta zīme, kas nu tagad būs? Atceros, ka man mamma bija atdevusi savējo, paņēmu un uzliku to un tad pēc gada, rokoties un ravējot dārzu, melnajā smiltī ieraudzīju kaut ko spīdīgu! Gredzens! Tas bija mans gredzens! Vai, cik es biju laimīga! Tad atkal apmainīju pret īsto. Joprojām valkāju to uz labās rokas, lai gan daudzi saka, ka vajadzētu uz kreisās, bet man ir tāda iekšējā sajūta, ka vajag uz labās,» sarunā ar Andri Kiviču viņa autorraidījumā «Rampas ugunis» atklāj Kantāne.

Lai netraucētu dzejnieku darbā, kāpusi pa logu

«Mēs iepazināmies, kad bijām jauni, es biju pavisam jauna – man bija 23 gadi, apprecējāmies, kad man bija 24. Viņš bija bišķi vecāks. Kad cilvēks ir samīlējies, viņam visa pasaule ir skaista. Vēlākos gados dzīve kļuva komplicētāka – man bija teātris, viņam arī jāstrādā. Un šis radīšanas mirklis ir tik izolēts, tik atstatus no visiem prom, ka otram tas jāmāk sajust.» Ausma Kantāne abu ģimenes vasarnīcā Imanta Ziedoņa radīšanas brīdī, lai dzejnieku netraucētu darbā, kāpusi pat ārā pa logu, nevis gājusi pa durvīm.

Starp karjeru un vīru izvēlas vīru

Aktrise smej, ka viņa gluži kā Kristīne savulaik nolikusi savas vieglās dienas, dodot priekšroku dzejniekam, bet mākslu atstājot otrajā vietā. «Es neteicu to skaļi, bet viss mans emocionālais svars pārgāja viņa svaru kausos. Citādi es viņu būtu pazaudējusi. Ja es nebūtu blakus, klāt būtu jau septiņas citas, kas gribētu par viņu rūpēties,» nosaka aktrise.

Iemācīja braukt ar motociklu

Savulaik dzejnieks Imants Ziedonis Ausmu Kantāni ne tikai daudz vizinājis ar motociklu «Iž», bet iemācījis arī to vadīt. «Man ļoti patika braukt, tā stūres grozīšana, vējš matos, es apķērusies Imantam ap vidu. «Iž» nebija izcils motocikls, tas bija viegls, ar tiem mūsdienu jau nemaz nevarētu pastūrēt, bet ar to varēju. Tiesa gan, kad Imants mani mācīja braukt, es iestūrēju mēslu čupā, jo nenobremzēju, saslīdēju,» smaidot stāsta Ausma Kantāne-Ziedone. Pēdējo reizi ar motociklu Ausma Kantāne vizinājusies šovasar, kad Ilze Strenga uzņēmusi filmu par «Kurzemīti».