Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Latvijā

Prezidents: Latvijas robežu stiprināšanai varētu izmantot ASV investīcijas

© F64

Pašlaik ar Iekšlietu ministriju tiek veidots kopīgs piedāvājums veidiem, kā stiprināt mūsu valsts robežu, izmantojot tehnoloģijas un investīcijas no ASV puses, intervijā aģentūrai LETA pastāstīja Valsts prezidents Raimonds Vējonis.

Vaicāts par Baltijas valstu sadarbību militārajā un drošības jomā, prezidents skaidroja, ka par ciešāku valstu sadarbību runājis esot jau aizsardzības ministra amatā, taču arī tagad redz iespējas, kā stiprināt attiecības ne tikai militārajā, bet arī ekonomiskajā jomā.

"Mums ir nepieciešama cieša informācijas apmaiņa starp abu valstu armijām, tāpat ir iespējami kopīgi iepirkumi, lai samazinātu izmaksas. Tāpat nepieciešamas sistēmas, lai tiešsaistes režīmā varētu vērot to, kas notiek pie mūsu robežām, prognozējot iespējamo notikumu attīstību reģionā," skaidroja politiķis. Vējonis arī pauda uzskatu, ka jebkurai iespējai sevi aizsargāt nepieciešama agrīnā brīdinājuma sistēma un tā ir iespējama, sadarbojoties pēc iespējas plašākā reģionā.

Taujāts, vai arī citas valstis, piemēram, ASV, ir izrādījušas interesi tehniskā un praktiskā veidā piedalīties minētajā robežu sargāšanā, prezidents norādīja, ka pašlaik ar Iekšlietu ministriju tiek veidots kopīgs piedāvājums veidiem, kā stiprināt mūsu valsts robežu, izmantojot tehnoloģijas un investīcijas no ASV puses. Tomēr, lai to panāktu, ir nepieciešams uzturēt labas attiecības ar partneriem, kā arī pašiem jābūt uzticamiem un gataviem rīkoties.

"ASV ir mūsu galvenais stratēģiskais sadarbības partneris vairākās jomās, ne tikai NATO. Tāpat ASV regulāri iegulda naudu drošības stiprināšanā ne tikai Baltijas valstīs, tostarp Latvijā, bet visā Eiropā. Šī iemesla dēļ pastāv tā sauktā “European Reassurance Initiative”, kas ir vērsta uz drošības stiprināšanu Eiropā," sacīja politiķis, norādot, ka tās ietvaros tiek veiktas investīcijas Baltijas valstu militārajai infrastruktūrai, pilnveidojot Ādažu poligonu un militāro bāzi, kā arī Lielvārdes lidlauku. Līdzīgi ieguldījumi ir arī Lietuvā, Igaunijā un Polijā.