Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Latvijā

Laikraksts: Latvijai var nākties uzņemt 2239 bēgļus

© Scanpix

Saskaņā ar jauno plānu bēgļu sadalei Eiropas Savienībā (ES), ar kuru 9.septembrī gatavojas nākt klajā Eiropas Komisijas (EK) prezidents Žans Klods Junkers, Latvijai var nākties uzņemt 2239 patvēruma meklētājus, vēsta laikraksts "The Wall Street Journal".

Saskaņā ar Junkera ierosinājumu būtu jāpārvieto aptuveni 160 000 nelegālo imigrantu, lai mazinātu to radīto slogu Itālijai, Grieķijai un Ungārijai.

Saskaņā ar EK ieceri Vācijai būtu jāuzņem aptuveni 34 000, Francijai 26 000 un Spānijai - 16 000 cilvēku.

Savukārt Somijai būtu jāuzņem 3182, Lietuvai 2146 un Igaunijai vairāk nekā 3200 migrantu.

Jau vēstīts, ka ar līdzīgu priekšlikumu pārvietot 40 000 migrantu no Grieķijas un Itālijas uz citām ES valstīm Brisele nāca klajā jau vasarā, bet ES līderi jūlijā noraidīja saistošās kvotas migrantu sadalei.

Tā vietā bloka līderi vienojās pēc brīvprātības principa sadalīt pa citām dalībvalstīm 32 000 patvēruma meklētāju, kas nelikumīgi ieceļojuši Grieķijā un Itālijā.

ES plāni bēgļu pārvietošanai izsaukuši Čehijas, Slovākijas, Ungārijas un Polijas pretestību. Visas valstis piektdien tiekas Prāgā, lai noformulētu kopīgu pieeju, bet Polija pēdējā laikā ir kļuvusi pielaidīgāka un ļāvusi noprast, ka varētu uzņemt lielāku skaitu patvēruma meklētāju.