Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Latvijā

Latvijā piegādāti pirmie kāpurķēžu bruņutransportieri

© sargs.lv

Latvijā piegādāti pirmie četri kāpurķēžu bruņutransportieri CVRT, kas tiks izmantoti tehniķu un mehāniķu, kā arī karavīru apmācībai vienībās Ādažu bāzē, aģentūru LETA informēja Aizsardzības ministrijas Preses nodaļa.

"Šis ir nozīmīgs solis pretī Latvijas pašaizsardzības spēju stiprināšanai, jo šīs modernizētās bruņumašīnas, kas tiks aprīkotas ar labākajiem prettanku ieročiem, nozīmīgi uzlabos Sauszemes spēku Kājnieku brigādes kaujas spējas un mobilitātes spējas," uzsver aizsardzības ministrs Raimonds Bergmanis.

Mehanizētas vienības izveidei paredzētos CVRT Nacionālie bruņotie spēki saņems laikā no 2016.gada līdz 2020.gadam. Tehnikas piegāde notiks pakāpeniski, un līdz ar tehnikas piegādi tiks sākta arī tās ieviešana ekspluatācijā.

2014.gada septembrī tika parakstīts līgums par 123 kāpurķēžu bruņutransportieru CVRT iegādi no Lielbritānijas. CVRT kāpurķēžu bruņutehnika ir Latvijas apstākļiem piemērota kaujas tehnika ar ļoti augstu mobilitāti, kas neprasa attīstīt smagnēju inženiertehnisko bāzi kaujas mobilitātes nodrošināšanai. Tehnika var pārvietoties pa visiem Latvijā pieejamiem koplietošanas ceļiem, tiltiem, grāvju pārvadiem, kā arī ārpus ceļu tīkla. Tehnikas svars ir astoņu līdz desmit tonnu robežās atkarībā no modifikācijas un bruņu līmeņa. Tā ir viegli transportējama gan pa dzelzceļu, gan jūru, gan ar gaisa transportu.

Tehnikas iegādes sākotnējās izmaksas, pēc AM aprēķiniem, ir aptuveni 70 miljoni eiro. Tajās iekļautas arī apmācību izmaksas.