Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Latvijā

Čigāne: Aicinu morāli noskaņoties uz ko vairāk nekā 250 bēgļu uzņemšanu

© f64

Saeimas Eiropas lietu komisijas priekšsēdētāja Lolita Čigāne (V) norāda, ka pašlaik vēl nav iespējams pateikt, ko tieši Latvijai nozīmēs Eiropas Komisijas (EK) prezidenta Žana Kloda Junkera iespējamais bēgļu uzņemšanas plāns, taču viņa aicinu morāli noskaņoties uz ko vairāk nekā 250 bēgļu uzņemšanu.

 

Junkera plāns varētu paredzēt no Itālijas, Grieķijas un Ungārijas uz citām Eiropas Savienības (ES) dalībvalstīm pārvietot 160 000 patvēruma meklētājus.

Jebkurš, kurš skatās uz notiekošo Austrijā, Ungārijā un kopumā Centrāleiropā, saprot, ka "diezin vai mēs varēsim no tā visa norobežoties" un tajā pašā laikā gribēt, lai ES saprot mums svarīgos jautājumus, piemēram, par kuriem šodien tika diskutēts Saeimas Eiropas lietu komisijas sēdē - par to, kā klājas piena un cūkkopības nozarēm, aģentūrai LETA sacīja Čigāne. Līdz ar to būs ļoti nopietni jāapsver, kā mēs palīdzam dalīt "šo slogu", jo, raugoties uz notiekošo Budapeštā, jāsecina, ka "realitāte droši vien būs skarbāka, nekā gribētos".

Politiķe gan arī aicināja nesteigties notikumiem pa priekšu un ņemt vērā, ka EK ir tiesības nākt ar savu piedāvājumu, bet pēc tam dalībvalstīm ir jāvienojas par to, kāda būs konkrētā rīcība. Viņa kā piemēru minēja EK iepriekš izteikto piedāvājumu, ka Latvijai jāuzņem vairāk nekā 700 bēgļi, taču dalībvalstu vienošanās noteica mazāku skaitu - 250 bēgļu uzņemšanu.

"Nekas, ko Junkers piedāvā, uzreiz nekļūst par likumu. Taču ļoti daudzās dalībvalstīs briest neapmierinātība par citām dalībvalstīm, ka tās vēlas saņemt struktūrfondus un cita veida labumus, bet nav tik pretimnākošas izpratnē par citu dalībvalstu grūtībām," norādīja komisijas priekšsēdētāja. Viņa uzsvēra, ka Latvija nav ieinteresēta, lai šī jautājuma dēļ notiek kādas korekcijas ES arhitektūrā, jo tas nāktu par sliktu mūsu interesēm.

Kā ziņots, Junkers gatavojas nākamnedēļ nākt klajā ar prasību ievērojami palielināt to patvēruma meklētāju skaitu, kuri sadalāmi pa visām ES dalībvalstīm.

Kā stāsta amatpersonas, kas iepazīstinātas ar Junkera projektu, ar kuru viņš grasās nākt klajā savā pirmajā uzrunā par stāvokli ES Eiropas Parlamentā (EP), EK vēlas, lai uz citām dalībvalstīm tiktu pārvietoti 160 000 patvēruma meklētāju, kas šobrīd ieradušies Itālijā, Grieķijā un Ungārijā.

Junkera uzruna EP paredzēta trešdienas rītā, un sagaidāms, ka tajā EK prezidents izklāstīs priekšlikumus nelegālās imigrācijas krīzes risināšanai, kuri tiks likti galdā 14.septembrī gaidāmajā dalībvalstu tieslietu un iekšlietu ministru ārkārtas sanāksmē.

Jau vēstīts, ka ES valstu un valdību vadītāji iepriekš vienojās, ka dalībvalstis nākamajos gados varētu uzņemt 60 000 bēgļu, tomēr par konkrētu risinājumu bēgļu uzņemšanai un sadalīšanai pa valstīm diskusijas vēl turpināsies. Paredzēts, ka ES valstu iekšlietu ministri līdz jūlija beigām vienosies par konkrētu piedāvājumu bēgļu uzņemšanai dalībvalstīs.

Tiek plānots, ka ES valstis nākamajos divos gados uzņems 40 000 patvēruma meklētāju no Sīrijas un Eritrejas, kuri atrodas Itālijā un Grieķijā. Tāpat paredzēts nodrošināt mītnesvietu 20 000 cilvēku no trešajām valstīm, kuriem nepārprotami nepieciešama starptautiska aizsardzība.

Valdība 6.jūlija ārkārtas sēdē vienojās par Latvijas nostāju bēgļu jautājumā, paredzot, ka divu gadu laikā mūsu valsts varētu uzņemt 250 šādu cilvēku.