Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Latvijā

Zīle: Junkers bēgļu problēmu nerisina, tā vietā sadrumstalo ES

© f64

Eiropas Komisijas (EK) prezidents Žans Klods Junkers pašreizējo situāciju patvēruma meklētāju jautājumā nerisina pēc būtības, bet gan nodarbojas ar Eiropas Savienības (ES) sadrumstalošanu, uzskata Eiropas Parlamenta (EP) deputāts Roberts Zīle (VL-TB/LNNK).

 

Komentējot izskanējušo informāciju par Junkera nākamnedēļ plānoto uzstāšanos EP, kur viņš vēlas nākt klajā ar prasību ievērojami palielināt to patvēruma meklētāju skaitu, kuri sadalāmi starp ES dalībvalstīm, Zīle sarunā ar aģentūru LETA norādīja, ka Junkers iekšpolitiskos jautājumus ir cēlis pār Eiropas interesēm. "Jebkurš politiķis tiek ievēlēts savu pilsoņu vidū, dara to, kas ir viņu pilsoņu interesēs. Ja paskatāmies gaidāmo "state of play" Junkera izpildījumā, tas pamatā ir Vācijas kancleres Angelas Merkeles uzstādījums," uzskata Zīle.

Vaicāts, vai Latvijai būs jāuzņem papildu bēgļi, politiķis sacīja, ka tas bija zināms jau vasarā, turklāt koalīcija par to ir runājusi. "Nebija tik daudz runas par tiem 250 bēgļiem, bet gan par to, kas notiks septembrī. Es nezinu, kuram bija kādas ilūzijas. Junkers jau pēdējā sesijā sacīja, ka Padomes lēmums par brīvprātīgo sadali ir nepilnīgs un viņš turpinās ar piespiedu kvotām," sacīja Zīle.

LETA jau vēstīja, ka Junkers gatavojas nākamnedēļ nākt klajā ar prasību ievērojami palielināt to patvēruma meklētāju skaitu, kuri sadalāmi pa visām ES dalībvalstīm. Kā stāsta amatpersonas, kas iepazīstinātas ar Junkera projektu, ar kuru viņš grasās nākt klajā savā pirmajā uzrunā par stāvokli ES EP, EK vēlas, lai uz citām dalībvalstīm tiktu pārvietoti 160 000 patvēruma meklētāju, kas šobrīd ieradušies Itālijā, Grieķijā un Ungārijā.

Junkera uzruna EP paredzēta trešdienas rītā, un sagaidāms, ka tajā EK prezidents izklāstīs priekšlikumus nelegālās imigrācijas krīzes risināšanai, kuri tiks likti galdā 14.septembrī gaidāmajā dalībvalstu tieslietu un iekšlietu ministru ārkārtas sanāksmē. Junkera pakete ietvers jaunu pastāvīgu patvēruma meklētāju pārdales shēmu, kura paredzēs automātisku jaunieceļojušo nelegālo imigrantu sadali pa dalībvalstīm, stāsta amatpersonas. Vienlaikus paredzētas jaunas normas, kas liegs patvērumu pieprasīt ES kandidātvalstu pilsoņiem.

Paredzēts izveidot arī īpašu fondu, kas būs paredzēts situācijas stabilizācijai Ziemeļāfrikas valstīs, no kurienes ierodas liels skaits nelegālo imigrantu, kas šobrīd pārpludina Eiropu. EK pārstāve Nataša Bertraude apstiprināja, ka Junkera jaunie priekšlikumi paredz to patvēruma meklētāju pārdali, kas ieradušies arī Ungārijā, taču atteicās minēt jebkādus skaitļus, kamēr tos savā runā neatklās Junkers.

Kā ziņots, Eiropadomes prezidents Donalds Tusks ceturtdien nāca klajā ar aicinājumu ES dalībvalstīm solidāri uzņemt vismaz 100 000 bēgļu, lai atvieglotu spiedienu uz pierobežas valstīm, kuru izraisījusi nelegālās imigrācijas krīze.

"Lielāka skaita bēgļu uzņemšana ir svarīgs patiesas solidaritātes žests. Vismaz 100 000 bēgļu godīga sadalīšana starp ES valstīm patiesībā ir tas, kas mums šodien nepieciešams," kopīgajā preses konferencē ar Ungārijas premjerministru Viktoru Orbānu paziņoja Tusks.