Trešdiena, 24.aprīlis

redeem Nameda, Ritvaldis, Visvaldis

arrow_right_alt Latvijā

Dziesmu svētku izvērtēšana beidzas "pa nullēm"

© F64

Beidzot noslēdzies XI Latvijas skolu jaunatnes dziesmu un deju svētku organizācijas izvērtēšanas komisijas darbs, secinot, ka bērnu ģībšanu izraisījis apstākļu kopums. Nekas jauns tas būtībā nav, tāpēc izbrīna tik ilgs izpētes process, kas faktiski beidzies «pa nullēm».

Par vienu no galvenajiem bērnu ģībšanas iemesliem noslēguma koncerta ģenerālmēģinājumā jāuzskata dienas režīma neievērošana, kas novedusi pie pārguruma. Arī silto pusdienu trūkums un dehidratācija atstāja nevēlamu ietekmi uz bērnu organismiem. Tāpat sliktu pašsajūtu varēja veicināt izteiktā gaisa temperatūras maiņa, norādīja komisijas vadītāja Evija Papule.

Nevarot noliegt arī to, ka estrādē bijusi pārāk liela saspiestība, kas varēja radīt bērnos stresu un pat panikas lēkmi. Līdz ar to nolemts, ka nākamajos svētkos uz estrādes vienlaikus būs mazāk cilvēku. Tas gan nozīmējot to, ka kopējais svētku dalībnieku skaits saruks. Ja svētki arī pēc pieciem gadiem tiks rīkoti Mežaparkā, tad tie varētu pulcēt aptuveni 6000–8000 bērnu un jauniešu. Tas arī aktualizē jautājumu par svētkiem atbilstošas, modernas infrastruktūras nepieciešamību. Rīgas meži joprojām nav saņēmuši būvinženieru gatavoto atzinumu par estrādes slodzes mērījumiem. Uzņēmuma pārstāve Elga Zēģele aģentūrai LETA skaidrojusi, ka komisijai nosūtīts tikai daļējs atzinums, kas nesatur pilnīgu informāciju. Tāpat viņa norādījusi, ka pašlaik nav zināms, kad tiks saņemts būvarhitektu atzinums, lai gan tas bija jāsaņem jau augusta sākumā.

E. Papule teic, ka komisijas rīcībā bijusi informācija par optimālo dalībnieku skaitu estrādē, tomēr pilnais atzinums vēl neesot pieejams.

Kopumā ziņojumā apkopoti 17 ieteikumi, kas ir sagrupēti trīs blokos šādā secībā: drošība, veselība un vispārējie organizatoriskie jautājumi, informēja izglītības un zinātnes ministres padomniece Ilze Salna. Piemēram, nākamreiz plānots izveidot galvenā ārsta posteni, kā arī operatīvas grupas, kurā ietilptu atbildīgie dienesti, klātbūtni. Viņu pienākums būs reaģēt uz notiekošo un sniegt padomu, kā rīkoties. Tāpat svētku rīcības komisijai būs jāplāno dalībnieku slodze, koriģējot koncerta uzbūvi. Jau šogad noslēguma koncerta izkārtojums tika mainīts un saīsināts arī tā garums, reaģējot uz bērnu ģībšanu koncerta ģenerālmēģinājuma laikā.

Komisija gan nav vērtējusi svētku rīkotāju atbildību un iespējamos pārkāpumus. Tuvojoties nākamajam šim lielajam notikumam un veidojot jauno rīcības komiteju, tiks vērtēti pretendenti un to piemērotība amatam. Izglītības un zinātnes ministrija neplāno veidot jaunu darba grupu vai komisiju, kas skatītu šo jautājumus, bet izvērtēšana gan vēl tiks turpināta. Arī Valsts izglītības satura centram komisijas prasības būs jāievēro.

Apstiprinātais gala ziņojums ceturtdien, 3. septembrī, tika iesniegts izglītības un zinātnes ministrei Mārītei Seilei, lai viņa tālāk lemtu par šā dokumenta tālāko gaitu. Vēl ceturtdienas vakarā ministre tam nebija devusi zaļo gaismu, taču I. Salna apgalvoja, ka tas noteikti tiks publiskots. Un, visticamāk, jau šobrīd tas ir lasāms IZM mājaslapā.