Sestdiena, 20.aprīlis

redeem Mirta, Ziedīte

arrow_right_alt Latvijā

Prezidents: Deputātu ētikas kodeksa prasības nedrīkst palikt tikai uz papīra

© F64

Saeimai kopumā un ikvienam tās loceklim vajadzētu raudzīties, lai Saeimas deputātu ētikas kodeksa prasības nepaliktu tikai uz papīra un Saeimas deputāti ar savu rīcību vairotu sabiedrības uzticēšanos valsts varai, intervijā aģentūrai LETA sacīja Valsts prezidents Raimonds Vējonis.

Vaicāts, vai var runāt par likumdevēju morālu pagrimumu, ņemot vērā vairākas pret tautas kalpiem ierosinātās lietas, prezidents atgādināja, ka parlaments zināmā mērā ir sabiedrības spogulis, jo visi 100 deputāti nāk no mūsu vidus - mēs par viņiem balsojām, mēs viņus ievēlējām.

"Saeimas vēlēšanās ir plusu un svītrošanas sistēma, kurā mums ir iespēja kādu deputātu sarakstā izcelt, kādu "nolaist zemāk". Tomēr, kļūstot par deputātu, ikvienam jāpatur prātā, ka viņam jābūt pozitīvam paraugam it visā," norādīja Vējonis.

Politiķis arī uzsvēra, ka ikviens deputāts, stājoties amatā, sola savus pienākumus pildīt godprātīgi un pēc labākās apziņas, kā arī ievērot Latvijas Satversmi un likumus. "Saeimai kopumā un ikvienam tās loceklim vajadzētu raudzīties, lai Saeimas deputātu ētikas kodeksa prasības nepaliktu tikai uz papīra un Saeimas deputāti ar savu rīcību vairotu sabiedrības uzticēšanos valsts varai," viņš sacīja.

Savukārt, taujāts, kādos apstākļos būtu gatavs atlaist Saeimu, prezidents norādīja, ka atlaišana zināmā mērā ir kā kodolieroču lietošana kara laikā - pats galējais instruments, kas liecina par reālu konstitucionālo krīzi. "Tad ir jautājums, kas ir šīs krīzes pamatā - Saeimas nespēja izveidot koalīciju, apstiprināt valdību, pieņemt valstij ļoti būtiskus lēmumus? Pašreizējā brīdī šādas situācijas nav," uzskata Vējonis. Vienlaikus viņš uzsvēra, ja valsts nonāk līdz tādai konstitucionālai krīzei, ka jāatlaiž Saeima, tas ir arī zināms vērtējums Valsts prezidenta darbam - prezidentam ir iespēja ietekmēt Saeimas darbu.

"Jūtot, ka Saeima vairs nestrādā sabiedrības un tautas interesēs, viņam ir iespējas noteikt darba kārtību," skaidroja Vējonis, norādot, ka tādā veidā to iespējams arī "uzlikt atpakaļ uz trases".

Kā ziņots, vairāki Saeimas deputāti ir iekūlušies skandālos - Artuss Kaimiņš (LRA) dzērumā skandalēja kādā Vecrīgas krogā, Veiko Spolītis (V) par braukšanu dzērumā izcieta administratīvo arestu, Dainis Liepiņš (LRA) tiesā ir nonācis uz apsūdzēto sola u.tml.