Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Latvijā

Mamikins: Latvijai kopumā var nākties uzņemt 6000 bēgļu

© F64

Ņemot vērā iepriekš izstrādāto kvotu formulu, Latvijai kopumā var nākties uzņemt 6000 bēgļu, uzskata Eiropas Parlamenta (EP) deputāts Andrejs Mamikins (S).

 

Vaicāts par Eiropas Komisijas (EK) prezidenta Žana Kloda Junkera nākamnedēļ plānoto uzstāšanos EP, kur viņš vēlas nākt klajā ar prasību ievērojami palielināt to patvēruma meklētāju skaitu, kuri sadalāmi pa visām ES dalībvalstīm, Mamikins, kurš EP darbojas Ārlietu komitejā, uzsvēra, ka Latvija jau sen zināja, ka bēgļi būs jāuzņem.

"Pret Latviju noteiktā formula nosaka, ka jāuzņem 1,1% no kopējā bēgļu skaita. Tie 250 bēgļi attiecas uz tiem cilvēkiem, kuri ieradušies pagājušajā gadā," uzskata Mamikins. Viņš arī norādīja, ja Latvija savulaik būtu paudusi gatavību uzņemt bēgļus no Ukrainas, kā to darījušas vairākas ES valstis, Latvijai šajā bēgļu uzņemšanā nebūtu nepieciešams piedalīties. "Bet tolaik mēs teicām nē, jo baidījāmies no Donbasa, Krievijas prezidenta Vladimira Putina atbalstītājiem," situāciju raksturoja deputāts. Viņš arī norādīja, ka, ņemot vērā bēgļu apjoma straujo pieaugumu ES, Latvijai uzņemamo bēgļu skaits paliks tikai lielāks.

Tāpat Mamikins uzsvēra, ka Latvija vairāku gadu garumā no dažādiem fondiem, kas saistīti ar bēgļiem, saņēmusi ievērojamas naudas summas, taču viņam neesot pārliecības, vai pieejamais finansējums ir lietderīgi izmantots. Deputāts arī sacīja, ka pastāv risks, ka šo naudas summu Latvijai var nākties atdot.

LETA jau vēstīja, ka EK prezidents Žans Klods Junkers gatavojas nākamnedēļ nākt klajā ar prasību ievērojami palielināt to patvēruma meklētāju skaitu, kuri sadalāmi pa visām ES dalībvalstīm. Kā stāsta amatpersonas, kas iepazīstinātas ar Junkera projektu, ar kuru viņš grasās nākt klajā savā pirmajā uzrunā par stāvokli ES EP, EK vēlas, lai uz citām dalībvalstīm tiktu pārvietoti 160 000 patvēruma meklētāju, kas šobrīd ieradušies Itālijā, Grieķijā un Ungārijā.

Junkera uzruna EP paredzēta trešdienas rītā, un sagaidāms, ka tajā EK prezidents izklāstīs priekšlikumus nelegālās imigrācijas krīzes risināšanai, kuri tiks likti galdā 14.septembrī gaidāmajā dalībvalstu tieslietu un iekšlietu ministru ārkārtas sanāksmē. Junkera pakete ietvers jaunu pastāvīgu patvēruma meklētāju pārdales shēmu, kura paredzēs automātisku jaunieceļojušo nelegālo imigrantu sadali pa dalībvalstīm, stāsta amatpersonas. Vienlaikus paredzētas jaunas normas, kas liegs patvērumu pieprasīt ES kandidātvalstu pilsoņiem.

Paredzēts izveidot arī īpašu fondu, kas būs paredzēts situācijas stabilizācijai Ziemeļāfrikas valstīs, no kurienes ierodas liels skaits nelegālo imigrantu, kas šobrīd pārpludina Eiropu. EK pārstāve Nataša Bertraude apstiprināja, ka Junkera jaunie priekšlikumi paredz to patvēruma meklētāju pārdali, kas ieradušies arī Ungārijā, taču atteicās minēt jebkādus skaitļus, kamēr tos savā runā neatklās Junkers.

Kā ziņots, Eiropadomes prezidents Donalds Tusks ceturtdien nāca klajā ar aicinājumu ES dalībvalstīm solidāri uzņemt vismaz 100 000 bēgļu, lai atvieglotu spiedienu uz pierobežas valstīm, kuru izraisījusi nelegālās imigrācijas krīze.

"Lielāka skaita bēgļu uzņemšana ir svarīgs patiesas solidaritātes žests. Vismaz 100 000 bēgļu godīga sadalīšana starp ES valstīm patiesībā ir tas, kas mums šodien nepieciešams," kopīgajā preses konferencē ar Ungārijas premjerministru Viktoru Orbānu paziņoja Tusks.