Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Latvijā

6% tētu liek sev desmitnieku

© F64

Latvijā dominē divu veidu tēvu uzvedības modeļi – mīlošais, gādīgais tētis, kurš piedalās gan bērna gaidīšanas procesā, gan audzināšanā, un otrs – vīrietis, kurš nesaredz savu tēva lomu un atsakās no šiem pienākumiem. Šādi situāciju no savas pieredzes vērtē psihoterapeite Inese Putniece. Arī šogad Latvijā tiks svinēta Tēva diena, kurai par godu jau šonedēļ notiks Tēvu dienas festivāls, ko rīko vecāku organizācija mammamuntetiem.lv.

Mammamuntetiem.lv veiktajā aptaujā noskaidrots, ka lielākā daļa tētu ir lepni par to, ka ir tēti, taču puse no aptaujātajiem tajā pašā laikā sajūt, ka sabiedrība mātes ieguldījumu bērna dzīvē vērtē augstāk nekā tēta. «Lai bērns izaugtu par veselīgu personību, nepieciešama abu vecāku iesaistīšanās viņa audzināšanā, tāpēc jāmaina stereotips, ka viens no vecākiem ir būtiskāks,» norāda vecāku organizācijas vadītāja Inga Akmentiņa-Smildziņa. 89 procenti tētu uzskata, ka mamma un tētis bērna dzīvē ieņem vienlīdzīgas lomas, tāpēc arī, pēc vecāku domām, Tēva dienai jākļūst tikpat nozīmīgai kā Mātes dienai. Aptaujā arī izzināts, kā tēti pavada laiku kopā ar bērniem, un tas notiek tā: māca bērniem dažādas praktiskas un tehniskas lietas, pavada aktīvi brīvo laiku, apmeklē publiskus pasākumus, spēlējas, lasa grāmatas, arī skatās televīziju, spēlē datorspēles un palīdz bērniem pildīt mājas darbus. Interesanti, ka 69 procenti tētu Latvijā liek sev vidējo atzīmi septiņi, tikai seši procenti tētu novērtē sevi izcili, tas ir, ar desmitnieku, bet divi procenti tētu ir ļoti paškritiski un sev liek vienu balli.

«Svarīgi par tēva lomu runāt, bet bez īpaša patosa, jo bērnam ir svarīgi abi vecāki,» uzsver arī psihoterapeite I. Putniece. «Protams, zīdaiņa aprūpes procesā, pirmkārt, ir svarīga mamma, taču arī tēvam ir sava loma, un nākotnē bērna pilnvērtīga attīstība bez abiem vecākiem ir sarežģītāka. Mazam zēnam tēvs ir tas, ar kuru viņš pats nākotnē identificēsies, kāds viņš pats būs, kad izaugs, bet mazajai meitenei – kā veidot attiecības ar pretējo dzimumu.» Psihoterapeite uzsver: gaidot mazuli, jaunajā ģimenē uz laiku par centrālo personu kļūst mamma – visi seko līdzi viņas pašsajūtai, bailēm un untumiem. Tad piemirstas, ka arī vīrietis var piedzīvot līdzīgas emocijas, tai skaitā bailes. Vīrietim, kurš pirmo reizi ir kļuvis par tēti, var būt bail par to, vai viņam kā tētim viss izdosies. Šādā situācijā lielāko lomu ieņem tieši sieviete, kura vīrieti var iedrošināt, atbalstīt, līdz ar to vajadzētu mazāk kritizēt. «Esam novērojuši – lai arī mammas ļoti vēlas veicināt tēta iesaistīšanos bērna audzināšanā, tieši viņas neapzināti vīrietim to liedz. Iespējams, tieši šīs sabiedrības stereotipiskās nostājas dēļ,» saka arī mammamuntetiem.lv vadītāja I. Akmentiņa-Smildziņa.

Latvijā Tēva dienu atzīmē septembra otrajā svētdienā, taču mammamuntetiem.lv jau šonedēļ, 5. septembrī, aicina uz Tēva dienas festivālu Rīgā, Vērmanes dārzā, kas noslēgsies ar brīvdabas izrādi Kā saule gadījās…

Ko domā tēti?

• 87% tētu Latvijā ir lepni par to, ka ir tēti

• 89% tētu uzskata, ka mamma un tētis bērna dzīvē ieņem vienlīdzīgas lomas

• 48% tētu sajūt, ka sabiedrība mātes ieguldījumu bērna dzīvē vērtē augstāk nekā tēta

• 25% tētu atzīst, ka pārāk maz uzklausa un slavē savus bērnus

• 44% tētu uzskata: lai kļūtu par labāku tēti, nepieciešams vairāk laika pavadīt kopā ar bērnu

Avots: mammamuntetiem.lv