Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Latvijā

Noskaidrots, kāda vecāku rīcība mašīnā kaitina bērnus

© publicitātes

Septembrī atsākas skolas gaitas, un vecākiem kopā ar bērniem nākas vairāk laika pavadīt kopā automašīnā ceļā uz skolu un atpakaļ. Bieži vien bērni tiek vainoti, ka viņi traucē pieaugušajiem vadīt automašīnu. Taču Ford jaunākajā pētījumā ir aplūkota medaļas otra puse, aptaujājot bērnus, – izrādās, ka arī vecāki brauciena laikā var būt gana kaitinoši.

Ford pētījumā atklāts, ka bērniem kaitinošākais vecāku ieradums ģimenes pārbraucienu laikā šķiet dziedāšana. Tāpat bērni sūdzas, ka viņu mammas un tēti bļauj uz citiem transportlīdzekļu vadītājiem un urbina degunus.

Ford aptauja tika veikta, lai labāk saprastu, kas bērniem patīk un nepatīk, braucot automobilī, un tajā atklātas interesantas atšķirības dažādās valstīs.

39% aptaujāto bērnu Apvienotajā Karalistē par kaitinošāko vecāku ieradumu ir atzinuši dziedāšanu. Francija ir vienīgā valsts, kurā dziedāšana nav uzskatīta par kaitinošāko ieradumu, taču tur divreiz vairāk bērnu sūdzas par vecākiem, kuri bļauj uz citiem transportlīdzekļu vadītājiem.

Kopumā 61% bērnu Eiropā atklāja, ka viņu vecāki automašīnā dusmojas vai lieto „sliktus vārdus“, un visvairāk šādu vecāku ir Francijā (74%). Itālija ir vienīgā valsts, kurā pacietību zaudē mazāk nekā puse vecāku (39%). Deguna urbināšanu kā sliktāko vecāku ieradumu visbiežāk minējuši bērni Apvienotajā Karalistē, Itālijā un Vācijā.

Kad bērniem ir garlaicīgi, visbiežāk uzdotais jautājums (63%) ir: „Vai mēs jau esam klāt?” Bērni Apvienotajā Karalistē un Itālijā visbiežāk lūdz mammai un tētim uzlikt automašīnā mūziku.

Kad runa ir par bērnu nomierināšanu, 26% aptaujāto apgalvo, ka mammas un tēti dod viņiem viedtālruņus, ar kuriem spēlēties, savukārt 20% var skatīties televīzijas raidījumus un filmas. Vecāki Apvienotajā Karalistē visbiežāk piedāvā kādu uzkodu (29%). Šķiet, ka paklausīgākie bērni ir Vācijā - 38% bērnu apgalvo, ka viņu vecākiem nekas nav jādara, lai viņus nomierinātu.