Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Latvijā

Rēzeknes novadā 144 cūku fermā konstatēts ĀCM

© F64

Āfrikas cūku mēris (ĀCM) konstatēts 144 cūku saimniecībā Rēzeknes novada Griškānu pagastā. Pārtikas un veterinārais dienests (PVD) saimniecībā ir veicis mēra apkarošanas pasākumus, tostarp visas cūkas šajā saimniecībā ir likvidētas, aģentūru LETA informēja PVD pārstāve Ilze Meistere.

Līdz ar to kopumā ĀCM šovasar skāris 200 mājas cūkas - Rēzeknes, Mazsalacas, Ainažu, Staiceles, Ambeļu un Vecsalienas pagastā. Savukārt mežacūku populācijā līdz 28.augustam konstatēti 636 slimi dzīvnieki 37 novadu 111 pagastos.

PVD norāda, ka Griškānos ap slimības skarto saimniecību trīs kilometru rādiusā ir noteikta aizsardzības zona, bet desmit kilometru rādiusā - uzraudzības zona. Tajās tiks pastiprināti kontrolēts mājas cūku veselības stāvoklis, kā arī dzīvnieku pārvadāšanas transporta līdzekļu kustība. Aizsardzības zonā aizliegts pārvietot cūkas no saimniecības uz saimniecību, kā arī izvest cūkas un cūkgaļu ārpus tās vismaz 40 dienas pēc slimo dzīvnieku iznīcināšanas un skartās saimniecības sākotnējās dezinfekcijas veikšanas.

PVD atgādina, ka slimības uzliesmojuma gadījumā valsts kompensāciju var saņemt, ja cūkas bijušas reģistrētas un saimniecībā ievērotas biodrošības prasības. Par to ieviešanu un izpildi atbildīgs ir dzīvnieku īpašnieks vai turētājs.

ĀCM Latvijā pirmoreiz tika reģistrēts 2014.gada jūnijā trim mežacūkām dažus metrus no Baltkrievijas robežas. Tā ir ļoti bīstama saslimšana, jo novietnē, kurā slimība konstatēta, ir jānokauj viss ganāmpulks. Šī kaite Latvijā iepriekš nekad nebija reģistrēta.