Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Latvijā

Lēmumu par minimālās algas apmēru pieņems ārkārtas sēdē

© F64

Jautājums par minimālās algas apmēru tiks izlemts šodien valdības ārkārtas sēdē, šodien nolēma Nacionālās trīspusējās sadarbības padomes sēdē.

Labklājības ministrs Uldis Augulis (ZZS) atgādināja, ka Labklājības ministrijas piedāvājums ir nepalielināt minimālo algu vispār vai palielināt uz 367 eiro, jo lielāks palielinājums nav ekonomiski pamatots.

Tam piekrita Latvijas Darba devēju konfederācija, savukārt pretējs viedoklis bija Latvijas Brīvo arodbiedrību savienībai (LBAS), kas, atsaucoties uz jaunākajiem datiem par vidējās algas pieaugumu valstī, uzstāja, ka minimālā alga jāpaaugstina līdz 380 eiro mēnesī. Vienlaikus būtu nepieciešams paaugstināt neapliekamo minimumu, tādējādi līdzsvarojot algu fondu, pauda LBAS pārstāvis Egils Baldzēns. Viņš uzsvēra, ka darba ražīgums ir lielāks, nekā tiek apgalvots.

Finanšu ministrs Jānis Reirs (V) informēja, ka pašreizējā minimālās algas apmēra palielināšanas telpa ir no 360 līdz 370 eiro, taču lielāka tā nebūs.

Sēdes vadītāja Ministru prezidente Laimdota Straujuma (V) uzsvēra, ka par minimālās algas apjomu vienošanās tiks panākta šodien valdības sēdē.

Jau ziņots, ka koalīcijas partneru starpā nav panākta vienošanās par minimālās algas apmēru nākamgad. "Vienotība" piedāvā paaugstināt minimālo algu līdz 380 eiro, kam varētu piekrist arī nacionālā apvienība "Visu Latvijai!"-"Tēvzemei un brīvībai"/LNNK (VL-TB/LNNK), savukārt Zaļo un zemnieku savienība (ZZS) uzskata, ka tā būtu jāsaglabā 360 eiro apmērā.

Savs viedoklis ir arī sociālajiem partneriem. Piemēram, Latvijas Darba devēju konfederācija uzskata, ka minimālā alga nav jāpaaugstina un tā vietā vajadzētu paaugstināt neapliekamo minimumu, kas dotu lielāku efektu. LBAS uzskata, ka minimālā alga ir jāpaaugstina vismaz līdz 375 eiro, tomēr vēlamākais apmērs būtu 380 eiro. Tāpat šī organizācija uzskata, ka neapliekamajam minimumam nākamgad jābūt 130 eiro apmērā.