Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Latvijā

Bičevskis: Nodokļu paketes piedāvājums ir nesaprotams

© F64

Latvijas Darba devēju konfederācijas viceprezidents Mārtiņš Bičevskis uzskata, ka Finanšu ministrijas piedāvātā nodokļu pakete ir nesaprotama.

"Nodokļu paketes piedāvājums izklausās, maigi sakot, nesaprotams, un man ir aizdomas, ka valdība nesaprot riskus," šodien Nacionālās trīspusējās sadarbības padomes (NTSP) sēdē teica Bičevskis.

Redzot, ka ar valdību dialogs neveidojas par šiem jautājumiem, viņš solīja, ka konsultācijas turpināsies ar politiskajām partijām Saeimā.

Kritiku valdībai veltīja arī Latvijas Brīvo arodbiedrību savienības (LBAS) vadība. Savienības priekšsēdētāja vietnieks Egils Baldzēns kritizēja diferencētā neapliekamā minimuma ieviešanu, vēršot uzmanību, ka zaudētāji būs tie, kuri godīgi nomaksā visus nodokļus, bet ieguvēji - oficiāli mazo algu saņēmēji, kuri realitātē saņem lielāku algu. Tādējādi tiks bremzēts algu pieaugums un nodokļu ieņēmumi valsts budžetā.

Tikmēr LBAS vadītājs Pēteris Krīgers aicināja nekropļot sociālās apdrošināšanas sistēmu, jo jau iepriekšējos gados ar politiskiem lēmumiem tika veikti dažādi grozījumi un pēc tam tos mēģināja atcelt. "Nevar būt tā, ka no pensiju fonda ņemam naudu, pērkam vecas šautenes un skraidām pa Ādažu poligonu," teica Krīgers.

Pārmetumus noraidīja Ministru prezidente Laimdota Straujuma (V), skaidrojot, ka tas nav taisnīgi, ka cilvēki ar mazākām algām maksā procentuāli lielāku sociālo nodokli nekā lielāko algu saņēmēji.

Viņa atgādināja, ka netiks ieviests progresīvais nodoklis, bet gan visi maksās vienlīdzīgu nodokļa apmēru. Tāpat neesot adekvāti, ja darba alga aug straujāk nekā produktivitāte, tādējādi veidojas tā sauktais šķēru princips.

Kā ziņots, šodien pirms valdības ārkārtas sēdes par nākamā gada budžetu notiek NTSP sēde, kurā valdība ar sociālajiem partneriem mēģina vienoties par jautājumiem, kas saistīti ar nākamā gada budžetu - nodokļiem un minimālās algas apmēru.