Ceturtdiena, 25.aprīlis

redeem Bārbala, Līksma

arrow_right_alt Latvijā

VVD pieprasa atsaukt "Skonto būves" izplatīto informāciju par gudrona dīķu pārņemšanu

© F64

Valsts vides dienests (VVD) ir pieprasījis uzņēmumam SIA "Skonto būve" atsaukt piektdien izplatīto informāciju, ka VVD Inčukalna gudrona dīķu apsardzi esot pārņēmis ar spēku, aģentūru LETA informēja VVD sabiedrisko attiecību speciāliste Jūlija Ņikitina.

VVD ģenerāldirektore aicinājusi uzņēmuma pārstāvjus Viktoru Tihonovu un Gvido Seņkānu nekavējoties atsaukt izplatīto informāciju. Dienests ir pārliecināts, ka ir notikusi maldināšana, apgalvojot, ka VVD norīkota privātā apsardzes kompānija ir ielauzusies SIA "Skonto būve" objektā pie Inčukalna gudrona dīķa.

Apsardze objekta pārņemšanas laikā nav bijusi bruņota un process noticis ap plkst.16.30, nevis īsi pirms tumsas, kā apgalvo uzņēmuma pārstāvji, skaidro VVD vadītāja. Turklāt viss esot noticis mierīgi, bez agresijas.

Kā ziņots, VVD piektdien pārņēmis apsardzi Inčukalna gudrona dīķu teritorijā, savukārt "Skonto būve" uzskata, ka notikusi krimināli sodāma rīcība un lūgusi Valsts policiju (VP) par šo faktu sākt kriminālprocesu.

VVD pārstāve Jūlija Ņikitina aģentūrai LETA sacīja, ka VVD jau vairākkārt ir lūdzis "Skonto būvi" atbrīvot objekta teritoriju, tikuši noteikti vairāki termiņi, taču uzņēmums uz to nav reaģējis.

Savukārt "Skonto būves" pilnvarotais jurists Gvido Senkāns aģentūrai LETA apgalvoja, ka piektdien plkst.16.30 bruņota privātā apsardzes kompānija VVD uzdevumā ielauzās "Skonto būves" objekta pie Inčukalna gudrona dīķa apsargātajā un norobežotajā teritorijā.

""Skonto būve" pauž dziļu neizpratni par atbildīgas valsts institūcijas pielietotām reiderisma metodēm civiltiesiska strīda risināšanā. Mēs sagaidām, ka Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija spers attiecīgos soļus, izvērtējot VVD vadības rīcību un atbilstību ieņemamajam amatam. VVD vadības rīcība šodien ir prettiesiska un krimināli sodāma pēc vairākiem Krimināllikuma pantiem - gan par patvarību, gan valsts amatpersonas dienesta stāvokļa rupju pārkāpumu, gan arī sveša īpašuma bojāšanu," aģentūrai LETA paziņoja Senkāns.

"Skonto būve" ir lūgusi VP saistībā ar notikušo sākt kriminālprocesu un saukt vainīgās personas pie atbildības.

VP pārstāvis Dairis Anučins aģentūrai LETA apstiprināja, ka policija piektdienas vakarā saņēmusi izsaukumu no Inčukalna gudrona dīķiem par, iespējams, nelikumīgu iekļūšanu objektā.

Kā ziņots, VVD pieaicinātais inženieru uzņēmums SIA "Geo Consultants" patlaban veic mērījumus Inčukalna sērskābā gudrona dīķos, lai noskaidrotu atlikušo gudrona apjomu. VVD šos mērījumus skaidro ar inventarizāciju, lai noteiktu darbu, preču un uzņēmēja - "Skonto būve" - dokumentu vērtību, kā arī citas summas, kas pienākas uzņēmējam par darbiem, kas izpildīti saskaņā ar līgumu.

Savukārt "Skonto būve" norāda, ka "Geo Consultants" darbošanās Inčukalna dienvidu dīķa objektā VVD uzdevumā ir pilnīgā pretrunā ar VVD apgalvojumiem par līguma "Vēsturiski piesārņotās vietas "Inčukalna sērskābā gudrona dīķi" projektēšana un sanācijas darbi" laušanu ar "Skonto būvi".

Rīgas pilsētas Ziemeļu rajona tiesa nolēmusi ierosināt lietu pēc būvkompānijas "Skonto būve" pieteikuma pret VVD, aģentūra LETA noskaidroja tiesā.

Tiesa pieņēmusi "Skonto būves" prasības pieteikuma materiālus "pret VVD par parāda un līgumsoda piedziņu un paziņojuma par līguma izbeigšanu atzīšanu par prettiesisku un spēkā neesošu ar tā izsniegšanas dienu".

Lieta ierosināta 7.augustā. 30 dienu laikā VVD jāsniedz tiesā paskaidrojumi. Pēc paskaidrojumu saņemšanas un tiesneša atgriešanās no atvaļinājuma tiks nozīmēts tiesas sēdes datums.