Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Latvijā

Belēvičs atbalsta minimālās algas celšanu

© F64

Veselības ministrs Guntis Belēvičs (ZZS) atbalsta minimālās algas celšanu, lai līdz ar to palielinātu mediķu algas.

Politiķis šorīt LTV atzina, ka diskusijas par minimālās algas celšanu valdībā sagaidāmas spraigas. Viņš atbalstu minimālās algas palielināšanu, jo veselības nozarē daudzi strādā tieši par šādu atalgojumu. Tomēr vienlaikus Belēvičs sagaida, ka ministrija iegūs līdzekļus, lai proporcionāli palielinātu atalgojumu arī nedaudz labāk atalgotiem medicīnas darbiniekiem, lai nav tā, ka sanitāri, medmāsas un jaunie ārsti saņem vienādu darba samaksu.

Kā stāstīja ministrs, ja valdība izlems palielināt minimālo algu par 10 eiro, tad Veselības ministrijai papildus vajadzētu ap 9,5 miljoniem eiro, lai paceltu atalgojumu pārējam medicīnas personālam. Ja būs lēmums par minimālās algas palielināšanu, bet nebūs kompensācijas, tad "visiem ir jāzina", ka valdība būs pieņēmusi politisku lēmumu dzīt Latviju dziļāk iekšā maksas medicīnā, izteicās Belēvičs.

Belēvičs stāstīja, ka Veselības ministrijai ir svarīgi nosargāt budžetu, "lai mums nenoņem nost". Ministrs gan vēlējies pārliecināt citus kolēģus par nostāju, ka veselības budžetam jāsaglabā esošā proporcija pret iekšzemes kopproduktu (IKP), kas augošas ekonomikas apstākļos nozīmētu budžeta līdzekļu pieaugumu, tomēr tas nav izdevies, un tagad finansējums veselībai nākamgad "nobrauks zem 3% no IKP".

Kā būtisku ieguvumu Belēvičs minēja to, ka Veselības ministrijai ir iezīmēta nauda 7,8 miljonu eiro apmērā valsts galvoto aizdevumu atmaksai slimnīcām. Izejot no kultūras jomas pieredzes, Belēvičs sagaida, ka arī veselības aprūpes iestādēm ļaus paturēt savu peļņu un tā nebūs jāiemaksā budžetā.

"Es saprotu arī Finanšu ministriju - stiep uz kuru pusi gribi, bet naudas ir tik, cik ir," piebilda Belēvičs.