Ceturtdiena, 28.marts

redeem Ginta, Gunda, Gunta

arrow_right_alt Latvijā

Elektrības cenai draud kāpums

Ja valdība neieklausīsies Ekonomikas ministrijas bažās par obligātās iepirkuma komponentes būtisku pieaugumu tuvākajos gados, mājsaimniecībām par elektrību nākamgad nāksies maksāt par apmēram 7–8% vairāk nekā pašlaik. Avots: Neatkarīgā, Ekonomikas ministrija © F64

Ja valdība neieklausīsies Ekonomikas ministrijas (EM) bažās par obligātās iepirkuma komponentes (OIK) būtisku pieaugumu tuvākajos gados, mājsaimniecībām par elektrību nākamgad nāksies maksāt par apmēram 7–8% vairāk nekā pašlaik. Ministri šodien ārkārtas sēdē iecerējuši diskutēt par šo jautājumu.

Pateicoties brīvajam elektrības tirgum mājsaimniecībām, jau šogad par elektrību ir jāmaksā par 15–30 procentiem dārgāk nekā pērn. Taču, ja nebūtu valsts dotācijas OIK ietekmes samazināšanai, cena par elektroierīču darbināšanu un gaismu mājokļos būtu vēl augstāka. Šogad OIK aprēķinā ir iekļauta valsts budžeta 20,335 miljonu eiro dotācija. Ja dotācija netiktu piemērota, līdzšinējo 0,02679 eiro par kilovatstundu (kWh) vietā OIK būtu pieaugusi par 11 procentiem, savukārt elektrības cena mājsaimniecībām būtu vismaz par 2,2 procentiem augstāka nekā pašlaik. OIK saglabāšanai līdzšinējā apmērā kompensācijām nākamgad nepieciešami vismaz 20 miljoni eiro. Ekonomikas ministrija rosina šim mērķim izmantot Latvenergo peļņu. SIA Firmas.lv informācija liecina, ka Latvenergo peļņa pērn augusi par 33 procentiem. 2014. gadā uzņēmums nopelnīja 35 miljonus eiro, bet 2013. gadā – 26 miljonus eiro. Iepriekšējos gados Latvenergo peļņa apmēram 80–90% dividenžu veidā ieskaitīta valsts budžetā.

Ekonomikas ministre Dana ReiznieceOzola (ZZS) LTV raidījumam Rīta Panorāma atzina, ka, valstij nesakārtojot šo jautājumu, «kļūsim par vienu no enerģētiski nabadzīgākajām valstīm privātajā sektorā» un ražotāji būs nekonkurētspējīgi. Pēc viņas aplēsēm, bez atbalsta OIK ietekmes mazināšanai elektrības cena mājsaimniecībām nākamgad pieaugs par apmēram 7–8%, savukārt daļai uzņēmumu elektroenerģijas sadārdzināšanās varētu būt nepārvarams slogs. Viņa pauda, ka budžeta lāpīšana, nevis uzņēmēju atbalsts, ir tuvredzība, «nedomāšana, kā tad attīstīsim tautsaimniecību», un, ja tā turpināsies, «varēsim izslēgt pēdējo spuldzīti».

Neatkarīgā jau rakstīja, ka valdība nolēmusi 2016. gadā energoietilpīgiem uzņēmumiem piemērot OIK atlaidi, kā rezultātā elektrības rēķinu samazinājumu varētu izmantot 60 uzņēmumi Latvijā. Taču šis lēmums neskars pārējos uzņēmumus un mājsaimniecības.