Ceturtdiena, 18.aprīlis

redeem Jadviga, Laura

arrow_right_alt Latvijā

"Reverta"strādājusi ar 26 miljonu eiro zaudējumiem

© Scanpix

Problemātisko aktīvu pārvaldītāja "Reverta" šogad sešos mēnešos no problemātiskajiem kredītiem ir atguvusi 20,6 miljonus eiro.

 

Valsts kasei pirmajos sešos mēnešos ir atmaksāti 9,7 miljoni eiro, un vēl 12,8 miljonu eiro maksājumu "Reverta" veica pēc pirmā pusgada.

"Revertas" nerevidētajā pārskatā teikts, ka "Revertas" zaudējumi šogad sešos mēnešos bija 26,23 miljoni eiro, pērn pirmajā pusgadā - 23,3 miljoni eiro. Koncerns šogad pirmajā pusgadā strādāja ar 27,047 miljonu eiro zaudējumiem. Pērn pirmajā pusgadā koncerna zaudējumi bija 23,836 miljoni eiro.

"Revertas" valdes priekšsēdētāja Solvita Deglava paziņojumā medijiem norāda, ka kopš 2010.gada augusta, kad "Reverta" sāka "Parex bankā" ieguldīto valsts līdzekļu atgūšanu, pēdējais pusgads bijis smagākais un sarežģītākais gan kredītu izstrādes, gan atgūšanas jomā. Krīze Krievijā un Ukrainā, nestabilais ģeopolitiskais stāvoklis, kā arī ekonomiskā situācija Latvijā un pasaulē ir ievērojami samazinājusi aktīvu vērtību un apgrūtinājusi to atgūšanas iespējas. "Tomēr neatlaidīgi turpinām cīnīties par katru centu, lai pēc iespējas mazinātu valsts zaudējumus. Gūtie rezultāti liecina, ka spējam risināt arī šķietami bezcerīgas situācijas," teikts paziņojumā medijiem.

Kopš 2010.gada 1.augusta līdz šā gada pirmās puses beigām "Reverta" kopumā atguvusi 625,5 miljonus eiro, savukārt valsts no "Revertas" dažādu maksājumu veidā kopumā atguvusi 569 miljonus eiro, tostarp 323,2 miljonus eiro kā tiešos maksājumus Valsts kasei.

Šogad "Revertas" darbību turpināja ietekmēt nelabvēlīgie ārējie apstākļi, bet jo īpaši Krievijas/Ukrainas krīze, kā rezultātā ir krasi samazinājies no NVS valstu portfeļa atgūto līdzekļu apjoms. Krievijas ekonomikas recesija un rubļa devalvācija apgrūtināja Krievijas un citu NVS valsts klientu kredītu atmaksas iespējas, turklāt nereti kredītņēmēji radušos situāciju izmantoja ļaunprātīgi, mēģinot nobēdzināt aktīvus un neveicot maksājumus, skaidro "Reverta".

Līdzīgi kā iepriekšējos gados kredītu atgūšanas procesus būtiski apgrūtina pārslogotā un neefektīvā Latvijas tiesu sistēma. Vienas lietas izskatīšanas un iztiesāšanas vidējais ilgums ir pieci līdz septiņi gadi, kuru laikā būtiski samazinās ieķīlāto objektu vērtība un attiecīgi no to pārdošanas atgūto līdzekļu apjoms. Ieilgušo tiesvedību rezultātā tiek patērēti arī ievērojami cilvēkresursi. Šogad jūnija beigās "Revertas" darba kārtībā bija 2440 tiesvedību procesi dažādās tiesvedības stadijās un 2009 kredītkaršu lietas. Kopumā šogad "Reverta" ir piedalījusies 621 tiesu sēdē.

"Revertas" nekustamo īpašumu portfelis ir samazinājies no 584 objektiem šā gada sākumā līdz 390 objektiem pirmā pusgada beigās. Šogad sešos mēnešos ir pārdoti 125 īpašumi, salīdzinot ar 254 darījumiem analogā periodā pērn. Darījumu skaita samazinājums pamatā ir saistīts ar "Revertas" nekustamo īpašumu portfeļa struktūru, proti, likvīdie īpašumu jau ir pārdoti, bet atlikušie neietilpst pieprasīto īpašumu segmentā. Kopējie ieņēmumi no nekustamo īpašumu pārdošanas pirmajā pusgadā bija 5,7 miljoni eiro.

Jūnija beigās "Revertas" kopējie aktīvi veidoja 194,9 miljonus eiro, no tiem kredītu portfelis - 134,7 miljonus eiro.

Valsts 2008.gada rudenī pārņēma finanšu grūtībās nonākušo "Parex banku", kas vēlāk tika sadalīta divās kredītiestādēs. Labos aktīvus pārņēma banka "Citadele", bet problemātiskos turpināja pārvaldīt "Parex banka", kas 2012.gadā atteicās no bankas licences, mainīja nosaukumu un tagad strādā ar zīmolu "Reverta".

"Revertas" auditētie zaudējumi pērn bija 57,5 miljoni eiro. Koncerna zaudējumi pērn bija 60,4 miljoni eiro.