Sestdiena, 20.aprīlis

redeem Mirta, Ziedīte

arrow_right_alt Latvijā

Izdevīgāki nosacījumi lauksaimniecības apdrošināšanai

© NRA

Jau ar oktobri mainīsies atbalsts ražas, dzīvnieku un augu apdrošināšanai – turpmāk tiks kompensēti 65% no lauksaimniecības apdrošināšanas polises iegādes attiecināmajām izmaksām pašreizējo 50% vietā.

Līdz šim lauksaimniecības apdrošināšanu Latvijā finansēja no valsts subsīdiju līdzekļiem, bet jaunajā plānošanas periodā – 2014.–2020. gadā – to finansēs no Eiropas Savienības (ES) piešķirtās atbalsta naudas augu apdrošināšanai. Kopējais finansējums ražas, dzīvnieku un augu apdrošināšanas atbalstam ir 10 miljoni eiro, no kuriem ES līdzfinansējums no Eiropas Lauksaimniecības fonda lauku attīstībai plānots 68% jeb 6,8 miljoni eiro, bet Latvijas valsts budžeta līdzfinansējums ir 32% jeb 2,3 miljoni eiro. Pasākumu plānots īstenot sešus gadus.

Provizoriski šogad šim mērķim varētu tikt novirzīts finansējums 700 000 eiro apmērā. Pēc tam ik gadu – aptuveni 1,8 miljoni eiro.

Jaunā kārtība paredz, ka turpmāk kompensēs 65 procentus no lauksaimniecības apdrošināšanas polises iegādes attiecināmajām izmaksām līdzšinējo 50 procentu vietā, ja tiks ievēroti visi noteikumos reglamentētie nosacījumi, tajā skaitā arī lauksaimnieka pašrisks. Lai saņemtu atbalstu, lauksaimniekam Lauku atbalsta dienestā būs jāiesniedz iesniegums un pēc tā apstiprināšanas – apdrošināšanas polises kopija, kā arī prēmijas samaksu apliecinošu maksājumu dokumentu izdevumu kopijas.

Noteikumi paredz arī alternatīvo atbalstu primāro lauksaimniecības produktu ražotājiem līdz 50 procentiem, bet ne vairāk kā 50 eiro par vienu liellopu vienību, tiem lauksaimniekiem, kuri būs apdrošinājuši produktīvos lauksaimniecības dzīvniekus pret tiem riska faktoriem, ko neparedz ES regula par atbalstu lauku attīstībai no Eiropas Lauksaimniecības fonda lauku attīstībai.