Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Latvijā

IESKATIES: Skarbs patversmes stāsts par cilvēku "palīdzību" dzīvniekiem

Foto - runčuks no Kokneses un kaķēni no Salaspils © Labās mājas

Juglas Dzīvnieku patversme "Labās mājas" izplatījusi paziņojumu, norādot, ka palīdzēt dzīvniekiem ir jāmāk.

"NEDRĪKST KATRU IERAUDZĪTO DZĪVNIEKU ĶERT UN KAUT KUR VEST!

No vienas puses ir saprotama cilvēku vēlme palīdzēt viņuprāt nelaimē nonākušiem dzīvniekiem, taču PALĪDZĒT IR JĀMĀK. Nevar, nedrīkst katru ieraudzīto dzīvnieku ķert un kaut kur vest!!! Bieži vien neapdomīgā pseidopalīdzība nevis izglābj dzīvnieku, bet nolemj viņu ciešanām, pat nāvei.

Piemēram, divas jaunietes ceļojot, kādā it kā pamestā mājā Koknesē satiek omulīgu, labdabīgu, ar cilvēku droši komunicējošu runci. Māja taču pamesta, domā jaunietes, hops, kaķi mašīnā un uz 100 km attālo Rīgas patversmi prom. Runčopis, kurš vismaz savus 10 gadus laimīgi dzīvojis laukos, ķēris peles, tālākus gabalus kā jau nekastrēts špacierējis, mīļojies ar saimniekiem (desmitgadīgu ielu kaķi neviens cilvēks rokas stiepiena attālumā nepielaidīs) nu šausmās dirn šaurā būrī stresa pilna vidē. Savukārt kādās lauku mājās Kokneses pusē ļaudis pat neiedomās, ka viņu runcis tagad Rīgā.

Vai dzīvnieks izglābts? Diez vai. Prātīgāk būtu bijis pirms kaķi grābt ciet, sazināties ar patversmi un uzklausīt padomu: apstaigāt tuvākās mājas, vienoties, ja kaķis nevienam nepieder, bet turpina klimst apkārt, tikai tad šo māju iemītniekiem ieteikt sazināties ar patversmi.

Citi ļaudis svētdienas atpūtas laikā Salaspils pusē ierauga kādā nenorobežotā pagalmā kaķeni ar kaķēniem. Jā, viņi vispirms lūdz padomu patversmei, taču beigu galā izdara tā, kā viņiem ērtāk. Paņem trīs vieglāk pieejamos mazuļus, bet māmiņu ar vienu bērneli atstāj un atkal – uz Rīgu prom. Tas, ka neviens no šiem pieciem kaķiem nav izglābts, šos ļaudis neinteresē. Patversmē nonākušie kaķēni paši vēl neēd un pārliecības, ka izdosies viņus izbarot un izaudzināt par veseliem kaķēniem nav, savukārt māmiņa turpinās vairoties un, ja palikušais kaķēns ir meitenīte, tad pavasarī jau divas kaķenes pa bērnu pulciņam būs uzražojušas. Bet piedāvāts tika uz patversmi vest tikai visu ģimenīti kopā, bet, ja tas neizdodas, tad pašiem vēlreiz atgriezties šajā vietā jau sagatavotiem kaķu ķeršanai vai vienoties ar tās vietas iedzīvotājiem par kaķģimenes nogādāšanu patversmē."