Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Latvijā

Indeksācijas peripetijas

© F64

Šā gada 1. oktobrī notiks pensiju indeksācija, un kā norāda Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūra, pensijas un atlīdzības tiks indeksētas, piemērojot indeksu 1,0158. Indekss noteikts, ņemot vērā faktisko patēriņa cenu indeksu un 25 procentus no apdrošināšanas iemaksu algu summas reālā pieauguma. Taču ir zināmas nianses, kas jāņem vērā, lai saprastu, kā tieši katra pensionāra pensija tiks pārrēķināta.

Likums Par valsts pensijām nosaka, ka valsts pensijas vai tās daļas apmērs, kas nepārsniedz 50 procentus no iepriekšējā kalendārā gada vidējās apdrošināšanas iemaksu algas valstī, jāpārskata 1. oktobrī, ņemot vērā faktisko patēriņa cenu indeksu un 25 procentus no apdrošināšanas iemaksu algas reālā pieauguma procentiem, Neatkarīgajai skaidro Labklājības ministrijā. Tas nozīmē, ka tiks indeksētas visas pensijas un atlīdzības, kas nepārsniedz 311 eiro apmēru. Savukārt tām pensijām un atlīdzībām, kuras ir lielākas par 311 eiro, ar indeksu 1,0158 indeksēs tikai daļu no pensijas – 311 eiro. Izņēmums ir politiski represētās personas, I grupas invalīdi un Černobiļas atomelektrostacijas avārijas seku likvidēšanas dalībnieki, kuriem pensijas un atlīdzības tiks indeksētas ar indeksu 1,0158 neatkarīgi no to apmēra.

Indeksēs vecuma, invaliditātes, izdienas un apgādnieku zaudējuma pensijas, kuras piešķirtas (pārrēķinātas) līdz 2015. gada 30. septembrim. Tāpat tiks indeksētas arī atlīdzības, kas piešķirtas par darbspēju zaudējumu un apgādnieka zaudējumu sakarā ar nelaimes gadījumu darbā vai arodslimību.

Indeksējot pensijas, netiek ņemts vērā pie pensijas piešķirtās piemaksas (par apdrošināšanas stāžu līdz 1996. gadam) apmērs. Lai pensionārs pats aprēķinātu, cik liels būs pensijas palielinājums pēc indeksācijas, viņam vispirms būtu jāzina savas pensijas piemaksas apmērs, jo tas, pašu pamatpensiju reizinot ar indeksu, ir jānoņem no pensijas apmēra. Piemēram, ja pensija ir 275 eiro un no tās 25 eiro ir pensijas piemaksa, tad indeksēs pamatpensiju 250 eiro. Jāatgādina, ka šogad vēl nenotiks indeksācija palielinātā apmērā, jo par to nevienojās valdība un Saeima, taču Labklājības ministrija jaunajās politikas iniciatīvās nākamajam gadam ir iekļāvusi priekšlikumu pensijas 2016. gada 1. oktobrī indeksēt, ņemot vērā faktisko patēriņa cenu indeksu un 50 procentus no apdrošināšanas iemaksu algu summas reālā pieauguma.

Latvijas Pensionāru federācijas pensiju komisijas vadītājs Jānis Felsbergs aprēķinājis, ka 100 eiro pensijai pieaugums būs 2,69 eiro (kas būs mazāks pieaugums nekā 2014. gadā), 200 eiro pensijai pieaugums būs ap pieciem eiro, savukārt lielākais pieaugums varētu pensijām virs 300 eiro – astoņi eiro. J. Felsbergs arī uzsver, ka pensijām, kuras kopā ar piemaksām pēc indeksācijas pārsniegs 235 eiro, tiks piemērots iedzīvotāju ienākuma nodokļa ieturējums 23 procentu apmērā. «Tātad uz rokas no 8 eiro pielikuma varēs saņemt tikai sešus,» aplēsis J. Felsbergs. Viņš rēķinājis, kā mainītos pensijas apmērs, ja Pensionāru federācijas parakstu vākšanas rezultātā indeksācijā tiktu piemērots Labklājības ministrijas sagatavotais likumprojekts ar pensiju indeksāciju 50 procentu apmērā no iemaksu algu pieauguma. Tad 100 eiro pensijas pieaugums būtu 5,38 eiro, 200 eiro pensijas pieaugums – 10,76, bet 300 eiro pensijai – 16 eiro pielikums. Par šādu pensijas pielikumu notika parakstu vākšana. «Kāpēc ir nepieciešams paaugstināt pensijas indeksācijas lielumu? Pensionāri, kuri nestrādā vai kuriem nav papildu ienākumu, vairs nespēj apmaksāt izdevumus no savas vecuma pensijas, lielākā daļa taupa uz veselības rēķina,» saka J. Felsbergs. Vidējā vecuma pensija 2015. gada 1. ceturksnī valstī ir tikai 266 eiro.

Pensijas indeksācijas piemēri

Pensionāre Anna

Pensija ir 257,56 eiro bez piemaksas

Pēc indeksācijas pensijas apmērs būs 261,63 eiro (257,56 x 1,0158) + pensijas piemaksa

Pensionārs Vitālijs

Pensija ir 350 eiro bez piemaksas

Indeksē pensijas daļu līdz 311 eiro, bet 39 eiro no pensijas neindeksēs

Pēc indeksācijas pensijas apmērs būs 354,91 eiro (311 x 1,0158 + 39) + pensijas piemaksa

Avots: Labklājības ministrija