Piektdiena, 26.aprīlis

redeem Alīna, Rūsiņš, Sandris

arrow_right_alt Latvijā

Bāriņtiesa lūdz policiju sākt kriminālprocesu saistībā ar seksuālu vardarbību pret mazuli

© f64

Kokneses novada bāriņtiesa iesniegusi Valsts policijā lūgumu sākt kriminālprocesu un izvērtēt mātes atbildību saistībā ar seksuālu vardarbību pret 10 mēnešus vecu meitenīti, aģentūru LETA informēja Kokneses novada bāriņtiesas priekšsēdētāja Silvija Vēze.

Viņa pastāstīja, ka, pēc pašlaik zināmās informācijas, notikušajā ir vairākas sakritības, tāpēc pagaidām, kamēr nav veikta rūpīga izmeklēšana, nevarot notikušajā vainot māti. Turklāt publiskajā telpā parādoties arī neinformētu personu pieņēmumi vai spekulācijas, un tieši tāpēc nepieciešama rūpīga izmeklēšana, lai noskaidrotu ne tikai apcietinātā vīrieša, bet arī mātes atbildību.

Bāriņtiesas priekšsēdētāja pauda, ka līdz šim Sociālajam dienestam, kas sniedzis palīdzību šai ģimenei un apsekojis to, nav bijis obligāti jāinformē bāriņtiesa, jo ar bērnu aprūpi nav bijis nekādu problēmu. Citi apstākļi nav bāriņtiesas kompetencē, un ar tiem nodarbojās Sociālais dienests.

"Tieši pretēji - māte līdz šim bijusi rūpīga un atbildīga. Viņa pildīja visus Sociālā dienesta ieteikumus vai prasības, pēc gadījumiem ar drauga vardarbību viņa apmeklēja psihologu, darīja visu, ko viņai lika, tāpat rūpējās par bērniem, pirms meitenītes dzimšanas arī strādāja. Māte līdz šim arī darījusi visu, lai bērni neciestu," skaidroja Vēze.

Viņa pastāstīja, ka cietušās mazulītes māte, kura tagad dzīvo divistabu sociālajā dzīvoklī Koknesē, pati nākusi no Iršu pagasta, kur dzīvo arī viņas māte un vecmāmiņa, pie kurām mājās pa vasaru viņa kopā ar abiem bērniem bija apmetusies, bet viņa nebija kopā ar vardarbīgo vīrieti.

"Pēc mūsu rīcībā esošās informācijas, 22.augustā māte esot ieradusies dzīvoklī pie drauga, kurš dzīvo viens un lūdzis kādu palīdzību saimniecībā. Nav skaidrs, kāpēc viņa paņēma līdzi mazuli, bet neatstāja pie vecmāmiņas. Māte apgalvo, ka pati alkoholu nav lietojusi, un es ceru, ka viņai veiktas attiecīgas pārbaudes un ekspertīzes, un arī tāpēc nepieciešams šāds kriminālprocess," skaidroja Vēze.

Bez šādas izmeklēšanas pagaidām neesot pamata apšaubīt, ka māte nevarētu rūpēties par saviem bērniem. Iepriekš sociālais dienests nebija konstatējis nekādas problēmas ar pašu māti, un, tā kā viņa izpildīja visu, kas no viņas prasīts, nebija arī pamata iesaistīt bāriņtiesu.

Vēze skaidroja, ka saistībā ar normatīviem bāriņtiesai ir jāsniedz ziņojums par bērnu tiesību nodrošinājumu Valsts bērnu tiesību aizsardzības inspekcijai (VBTAI) un jau tagad visas bāriņtiesas darbības notiekot, sazinoties vai informējot VBTAI.

Šodien bāriņtiesas attiecīgā pagasta locekle devusies uz Bērnu klīnisko universitātes slimnīcu Rīgā, kur paredzēts arī tikties ar māti.

Kokneses novada pašvaldības sabiedrisko attiecību speciāliste Sarmīte Rode aģentūru LETA informēja, ka saskaņā ar Sociālā dienesta informāciju, lai sievieti ar bērniem izolētu no faktiskā dzīvesbiedra agresijas, sievietei ar bērnu tika piešķirts sociālais dzīvoklis Koknesē, kur viņa pārcēlās no sākotnējās dzīvesvietas Iršos.

Patlaban sievietei ar abiem bērniem ir piešķirts trūcīgas ģimenes statuss. Sociālais dienests regulāri sniedz viņiem sociālo palīdzību, tostarp psihologa konsultācijas.

Arī turpmāk Kokneses novada pašvaldība un Sociālais dienests sniegs visus nepieciešamos pakalpojumus un pabalstus.

Kā ziņots, nedēļas nogalē Aizdomās par netiklu darbību veikšanu ar desmit mēnešus vecu meitenīti Kokneses novadā aizturēts 1961.gadā dzimis vīrietis - cietušā mazuļa mātes draugs.

Kā aģentūru LETA informēja Valsts policijas Zemgales reģiona pārvaldes pārstāve Diāna Purviņa, policijā tika saņemta informācija par to, ka 22.augustā ar desmit mēnešus vecu meitenīti veiktas netiklas darbības - nodarīti miesas bojājumi.

Policija aizturēja 1961.gadā dzimušu vīrieti, kuram patlaban piemērots drošības līdzeklis - apcietinājums.

Purviņa norādīja, ka pašlaik notiek izmeklēšana. Sākotnēji tika sākts kriminālprocess pēc Krimināllikuma 159.panta trešās daļas, proti, par izvarošanu, bet tagad tas pārkvalificēts uz Krimināllikuma 160.panta sesto daļu. Šis pants paredz, ka par seksuālu vardarbību un tādām darbībām, kas izraisīja smagas sekas vai ja persona nav sasniegusi sešpadsmit gadu vecumu, var sodīt ar mūža ieslodzījumu vai ar brīvības atņemšanu uz laiku no desmit līdz 20 gadiem un ar probācijas uzraudzību uz laiku līdz trim gadiem.

Kā aģentūrai LETA pastāstīja Bērnu klīniskās universitātes slimnīcas (BKUS) pārstāve Dace Preisa, meitenītei veiktas vairākas operācijas un patlaban viņas veselības stāvoklis ir apmierinošs. Bērnam uzliktas šuves. Preisa gan neko vairāk komentēt nevarēja, ņemot vērā, ka tā ir sensitīva informācija.

Savukārt BKUS bērnu ginekoloģe Ilona Auziņa TV3 raidījumam "Bez tabu" atstāstīja cietušā bērna mātes teikto saistībā ar notikušo. Meitenītes māte esot uz neilgu brīdi izgājusi no mājas, atstājot bērnu sava drauga uzraudzībā. Kad sieviete atgriezusies, viņa ieraudzījusi meitiņu kailu un asiņojošu, ar traumētiem dzimumorgāniem, tādēļ izsaukusi policiju.

Aptaujājot Kokneses iedzīvotājus, raidījums noskaidrojis, ka traģēdijas dienā gan cietušā bērna māte, gan viņas draugs, visticamāk, lietojis alkoholu. Sieviete savulaik no šī drauga izšķīrusies, jo viņš to sitis, tomēr vēlāk abi atkal sagājuši kopā.

Kokneses novada bāriņtiesas priekšsēdētāja iepriekš skaidroja, ka lūgs policiju informēt bāriņtiesu par šo lietu, taču aptuvenu informāciju par notikušo bāriņtiesa jau uzzinājusi un plāno iesaistīties apstākļu noskaidrošanā. Bērna atrašanās slimnīcā šajā gadījumā ir garantija, ka bērns atrodas drošā vidē, norādīja Vēze.