Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Latvijā

FOTO: Latvijas pludmales "apsēdušas" medūzas

© Inese V. ‏@happ_inesss/ twitter

Sociālajos tīklos iedzīvotāji aktīvi ziņo par pludmalēs izskalotām medūzām, it īpaši Liepājas, Ventspils un Saulkrastu pludmalēs, kur nonākuši simtiem šo ūdens iemītnieku.

„Tas ir normāli,” stāsta Latvijas Dabas muzeja vecākais zoologs Edgars Dreijers. „Šajā laika periodā, kas ir vasaras beigas- augusts, septembris- medūzas, kas dzīvo Baltijas jūrā, savu dzīvi ir nodzīvojušas un pakāpeniski iet bojā. Līdz ar to jūra tās vienkārši izskalo krastā- līdzīgi kā aļģes vai gliemju čaulas. Tā ir pilnīgi normāla parādība un tā tas ir bijis katrtu gadu.”

Baltijas jūrā dzīvojošās medūzas ir Ausainās aurēlijas (Aurelia aurita), kuras ir cilvēkam pilnīgi nekaitīgas, informē Dreijers. Ja kādreiz Baltijas jūrā nākas saskarties ar šādu dzīvu medūzu un pieskarties tai, var rasties nepatīkamas sajūtas, kas līdzinās nātres dzēlienam. Savukārt bojā gājušās medūzas, kas izskalotas krastā, nav nekāds drauds cilvēka veselībai.

Ne Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta (NMPD), ne Rīgas Austrumu klīniskās universitātes slimnīcas pārstāvjiem nav pieejamas ziņas par problēmām, kas cilvēkiem būtu radušās saskarē ar Ausainajām aurēlijām, kuras izskalotas Baltijas jūras krastā.