Otrdiena, 16.aprīlis

redeem Alfs, Bernadeta, Mintauts

arrow_right_alt Latvijā

Pārmaiņas NVA: iesniedz atlūgumu, tad pārdomā

Inese Kalvāne vada Nodarbinātības valsts aģentūru trešo gadu un, izskatās, bauda ministra uzticību; amatā iecelta pēc toreizējās labklājības ministres aicinājuma, jo konkursā neatradās neviens piemērots vadītājs no 28 pretendentiem © F64

Kad iepriekšējā labklājības ministre Ilze Viņķele izteica neuzticību bijušajai Nodarbinātības valsts aģentūras (NVA) direktorei Baibai Paševicai, tika izsludināts konkurss uz vakanto vadības vietu galvenajā bezdarbnieku apsaimniekošanas iestādē, tomēr tas beidzās bez rezultāta un tika nolemts meklēt vadītāju labklājības jomas sistēmā

Inese Kalvāne, kas tobrīd – 2012. gadā – bija NVA Pakalpojumu departamenta direktore, piekrita ministres uzaicinājumam un teica: prioritāri jāpārkārto darba organizācija, NVA cilvēkresursus novirzot darbam ar klientiem, lai iespējami īsākā laikā darbā tiktu iekārtoti vairāk bezdarbnieku. Šonedēļ NVA direktore Inese Kalvāne paspējusi gan iesniegt atlūgumu labklājības ministram Uldim Augulim, gan paņemt to atpakaļ.

Šopirmdien I. Kalvāne iesniedza atlūgumu, kā iemeslus minot personīgus motīvus, proti, viņa vēloties profesionāli sevi pilnveidot. Taču kā neoficiāls iemesls tika minēta NVA darbinieku neapmierinātība ar nevienlīdzīgo atalgojumu. Darbinieku neapmierinātība ar atalgojumu kā problēma NVA darbībā parādās ne pirmo reizi – sākot jau ar krīzes gadiem, kad atalgojums, neraugoties uz straujo bezdarbnieku pieaugumu un lielu papildu slodzi NVA darbiniekiem, kuri reāli strādāja ar darbu zaudējušiem cilvēkiem, saruka un ilgstoši netika pārskatīts. Vēl vairāk – laikā, kad I. Kalvāne stājās amatā, nepietiekamā finansējuma dēļ NVA algām tika plānots atlaist 36 darbiniekus. Rezultātā patiešām tika atbrīvoti no amata 36 darbinieki – NVA filiāļu vadītāju vietnieki un atsevišķi citi speciālisti.

Trešdien tikšanās laikā ar labklājības ministru panākta abpusēja vienošanās, ka NVA direktore turpinās vadīt aģentūru. Ministrs augstu novērtējis I. Kalvānes līdzšinējo darbu, profesionalitāti, kā arī darba spējas. U. Augulis apliecinājis NVA vadītājai, ka viņa varēs savienot NVA vadītājas amatu un profesionālu izglītošanos. NVA darba izaicinājums pašlaik ir ilgstošie bezdarbnieki, kuru īpatsvars kopējā bezdarbnieku skaitā turpina pieaugt.