Ceturtdiena, 25.aprīlis

redeem Bārbala, Līksma

arrow_right_alt Latvijā

Cūkas pieved tuvāk mērim

© F64

No Rīgas uz laukiem pārvesta kārtējo mežacūku porcija, savukārt porciju Āfrikas cūku mēra saņēmušas mājas cūkas – Vidzemē nāvējošā sērga atkal piemeklējusi Staiceles pagastu, bet Latgalē konstatēta Ambeļu un Vecsalienas pagastos

Ap slimības skartajām dzīvnieku novietnēm noteikta karantīnas zona, pastiprināti tiek kontrolēts transports. Līdz vakardienai kopumā visā Latvijā slimība bija skārusi jau 98 pagastus 35 novados.

Uz šā fona Rīgas pašvaldības organizētā mežacūku deportācija nešķiet īpaši tālredzīga. Kritiski to vērtē arī Pārtikas un veterinārā dienesta (PVD) un Valsts meža dienesta speciālisti. Pirmajā daļā ar mežacūku sagūstīšanu pilsētnieku drošības garantēšanai viss ir kārtībā, taču tai sekojoša dzīvnieku atlaišana savvaļā attālāk no Rīgas gan nav saprātīga. Cūkas tiek vestas virzienā, kam tuvojas Āfrikas cūku mēris. Tādējādi Rīgas cūkas agri vai vēlu nošaus mednieki, jebšu piebeigs sērga.

PVD ģenerāldirektors Māris Balodis sarunā Latvijas Radio uzsvēra, ka galvaspilsētas pašvaldībai vajadzētu būt īpaši ieinteresētai Āfrikas cūku mēra apkarošanas un mežacūku populācijas samazināšanas pasākumos. Ja slimība pietuvosies tuvāk par 40 kilometriem, Baltkrievijas pārtikas un dzīvnieku barības tranzīts caur Rīgas ostu, visticamākais, tiks zaudēts.

Tomēr Rīga rīkojas pa savam un noķertās cūkas nevis likvidē, bet piešķir tām ceļazīmi ekskursijai uz Ādažu un Sējas novadu pierobežas mežiem.

Pašvaldība vēsta, ka naktī uz trešdienu Ķīšezera krastā Juglas apkaimē noķerta viena liela cūka un septiņi sivēni. Operācija ilgusi visu nakti, rukšiem nav paticis ne būris, ne mašīna, tomēr galu galā viņi nogādāti no pilsētas mežā.

Tāpat kā iepriekšējās reizēs, pēc izvešanas zvēri izšķirti un vēl tiek piebaroti, lai mazinātu iespēju, ka tie kopā meklē vieglāk pieejamu maltīti tuvējās zemnieku saimniecībās. Pagaidām no Sējas apkārtnes iedzīvotājiem sūdzības neesot saņemtas.

Saskaņā ar pieaicināto mednieku aplēsēm dažādās Rīgas vietās kopumā vēl varētu mitināties ap 80 mežacūku – Ķīšezera apkaimē, Juglā, Mangaļsalā un Vecdaugavā.