Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Latvijā

Atceļ ārkārtas situāciju piesārņotajos Tukuma novada ūdeņos

© www.vieglicelot.lv

Tukuma novada domes priekšsēdētājs Ēriks Lukmans ("Tukuma pilsētai un novadam") izdevis rīkojumu "Par paaugstinātās drošības situācijas vadību Tukuma pilsētas attīrīšanas iekārtās "Tīle"", atceļot ārkārtas situācijas statusu, bet saglabājot tā ierobežojumus uzņēmumiem.

Tukuma novada domes pārstāve Aiga Priede aģentūru LETA informēja, ka pēc vakar notikušās operatīvās vadības darba grupas sanāksmes Tukuma novada domes priekšsēdētājs otrdien izdeva rīkojumu "Par paaugstinātās drošības situācijas vadību Tukuma pilsētas attīrīšanas iekārtās "Tīle"", ar kuru no šodienas tiek atcelta ārkārtas situācija Tukuma pilsētas attīrīšanas iekārtās "Tīle" un Slocenes upē.

Vienlaikus šajā rīkojumā uzdots SIA "Tukuma ūdens" nepieciešamības gadījumā atbilstoši Ministru kabineta noteikumiem turpināt attīrīšanas iekārtu "Tīle" dūņu lauku apjoma daļēju samazināšanu un atlikušā viena bioloģiskā attīrīšanas koridora darbības atjaunošanu pilnā apmērā.

Tāpat rīkojums paredz turpināt visas nepieciešamās darbības, lai uzturētu par 30% samazinātu Tukuma pilsētas kanalizācijas tīklā novadāmo ražošanas notekūdeņu daudzumu.

Rīkojums arī paredz aicināt AS "Tukuma piens" paaugstinātās drošības situācijas periodā turpināt ievērot iepriekš noteiktos ierobežojumus notekūdeņu apjomos un piesārņojuma koncentrācijā vai transportēt notekūdeņus vismaz 100 kubikmetru apjomā uz citām notekūdeņu attīrīšanas iekārtām, par attiecīgo apjomu samazinot novadāmo notekūdeņu hidraulisko slodzi Tukuma pilsētas kanalizācijas tīklā un ievērojot līguma nosacījumus.

Savukārt SIA "Puratos Latvija" aicināta paaugstinātās drošības situācijas periodā turpināt uzņēmuma notekūdeņus transportēt uz citām notekūdeņu attīrīšanas iekārtām.

Rīkojumā arī paredzēts sadarbībā ar Tukuma novada domes Juridisko nodaļu un ekspertiem sākt sarunas ar mērķi saskaņot grozījumus līgumos ar AS "Tukuma piens" un ar SIA "Puratos Latvija" par pilsētas kanalizācijas tīklā novadāmo ražošanas notekūdeņu parametriem, priekšattīrīšanas nosacījumiem, samaksas kārtību, atbildību par videi nodarīto kaitējumu ar mērķi nodrošināt Tukuma pilsētas attīrīšanas iekārtu "Tīle" darbību atbilstoši normatīvo aktu prasībām.

Līdz visu pilsētas attīrīšanas iekārtu "Tīle" bioloģisko koridoru darbības atjaunošanai pilnā apmērā paredzēts turpināt sadarbību ar SIA "VentEko" par uzstādīto aerācijas ozonēšanas sūkņu darbību Šlokenbekas dzirnavezerā.

Nākamo drošības situācijas vadības darba grupas sanāksmi rīkojums paredz sasaukt 17.augustā plkst.16.

Kā ziņots, pirmdien pašvaldībā notika ārkārtas situācijas operatīvās vadības darba grupas sanāksme, kurā nolemts, ka šodien Lukmans izdos jaunu rīkojumu, kas cita starpā paredz par divām nedēļām pagarināt iepriekš ārkārtas situācijas noteiktās prasības saistībā ar notekūdeņu slodzes samazinājumu.

Ārkārtas situāciju Tukuma novada dome izsludināja 10.jūlijā saistībā ar piesārņojumu Tukuma novada Šlokenbekas dzirnavezerā, no kura dažu dienu laikā tika izceltas četras tonnas beigtu zivju. 20.jūlijā ar domes priekšsēdētāja rīkojumu ārkārtas situācijas termiņš tika pagarināts līdz 3.augustam.