Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Latvijā

Uz pusi samazinās NATO partuļlidmašīnu skaitu Baltijā

© scanpix

NATO šoruden samazinās Baltijas valstu gaisa telpas patrulēšanas misijā iesaistīto lidmašīnu skaitu no 16 līdz "aptuveni astoņām", raksta "Guardian", citējot alianses preses centra vadītāju Džeju Dženzenu.

Lai gan pēdējā laikā NATO misijas iznīcinātājiem aizvien biežāk nākas pacelties gaisā, lai atpazītu un pavadītu Krievijas lidmašīnas, apakšpulkvedis Dženzens norādījis, ka paredzamais samazinājums "atbilst veicamo uzdevumu apmēriem".

No Baltijas valstu iestāšanās aliansē 2004.gadā līdz pagājušā gada aprīlim patrulēšanas misiju rotācijas kārtībā nodrošināja četras lidmašīnas no Lietuvas Gaisa kara spēku bāzes Šauļos.

Reaģējot uz Krimas aneksiju un krīzi Ukrainā, misijā iesaistījās papildspēki, kas šobrīd dislocēti ne tikai Šauļos, bet arī Emari bāzē Igaunijā un Malbrokas bāzē Polijā.

NATO iznīcinātājiem aizvien biežāk jāpavada Krievijas militārās lidmašīnas, kas lido bez iepriekš saskaņota lidojuma plāna, ar izslēgtiem automātiskajiem atbildētājiem un neuztur radiosakarus ar lidojumu vadības centriem.