Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Latvijā

Manabalss.lv pieprasījusi 1000 eiro, lai publicētu iniciatīvu par bargākiem sodiem pedofiliem

© twitter

„Sabiedrisko iniciatīvu portāls manabalss.lv pieprasa 1000 eiro ziedojumu par sabiedriskas iniciatīvas par bargākiem sodiem pedofiliem publicēšanu, liecina portāla pārstāvju atsūtītā e-pasta vēstule,” nra.lv atklāj „Saskaņa” deputāts Andrejs Elksniņš, kurš arī pauž – šāda rīcība izraisa vairākus jautājumus.

Andrejs Elksniņš stāsta, ka šāda prasība ir jaunatklājums, jo iepriekš par šādu nosacījumu eksistenci nebija ne jausmas.

Tāpat A.Elksniņš norāda - lai gan iniciatīvas pieteicēji varētu piekrist šādam uzstādījumam, taču šajā sakarā radušies vairāki jautājumi par formu, kā "manabalss.lv" cenzē un kontrolē parakstu vākšanu.

Deputātam nav izprotams, kā portāls nosaka, par kurām iniciatīvām ir jāmaksā, kādēļ iniciatīva par bargākiem sodiem pedofiliem tiek uzskatīta par partijas iniciatīvu, ja tai ir sabiedrisks raksturs un iniciatīvas grupu veido vairāku sabiedrisko organizāciju pārstāvji. Tāpat viņš vēlētos zināt, vai šāda prasība ir regulāra "manabalss.lv" praksē un vai šī nav uzskatāma par sava veida cenzūru.

A. Elksniņš ir neizpratnē arī par to, vai šāda rīcība nekalpo par iniciatīvu cenzūras piemēru, vai šādu nosacījumu izvirzīšana atbilst portāla nolikumam un tāpat vēlas zināt, kā nosacījumu izvirzīšanu vērtē "manabalss.lv" atbalstītāji, piemēram, Sabiedrības integrācijas fonda padome.

Portālam nra.lv neizdevās sazināties ar iniciatīvu platformas "Manabalss.lv” pārstāvi, tomēr "manabalss.lv" pārstāvji aģentūrai LETA ir norādījuši, ka šodienas laikā portāla sadaļā "Blogs" tiks publicēts vadības paziņojums, skaidrojot notikušo situāciju.

Arī Rīgas domes priekšsēdētājs Nils Ušakovs ir publicējis informāciju sociālajos tīklos, kur apgalvo - manabalss.lv par iniciatīvas iesniegšanu esot pieprasījusi ziedojumu 1000 eiro apmērā, jo starp iniciatīvas iesniedzējiem ir politiķi.

Lai gan atrodas pa kādam, kurš teic - manabalss.lv arī ir jāpelna iztika, lielākoties sociālo tīklu lietotāji pauž neizpratni par manabalss.lv prasību, jo parasti šī iniciatīva darbojas bezmaksas režīmā.

Kā ziņots, Rīgas domes priekšsēdētājs un partijas "Saskaņa" līderis Ušakovs kopā ar Saeimas deputātu Elksniņu, biedrības "Stop drugs" pārstāvi Sandri Bergmani, "Ghetto games" pārstāvi Raimondu Elbakjanu un kustības "Par sportisku sabiedrību" pārstāvi Andri Morozovu gatavo grozījumus Krimināllikumā, lai panāktu stingrāku atbildību un sodus lietās, kas saistītas ar pedofiliju.

Ar grozījumiem plānots palielināt cietumsoda termiņus par pārkāpumiem, kas saistīti ar pedofiliju, kā arī ieviest vēl divas normas. Viena no tām ietvertu ķīmisku kastrāciju, un šo normu pārkāpējam piemērotu noteiktās lietās kā papildsodu. Tāpat minētie "Saskaņas" politiķi un viņu domubiedri rosina izveidot publisku reģistru, kurā tiktu uzskaitīta ikviena persona, kas jebkad saukta pie atbildības par seksuāla rakstura vardarbību pret bērniem. Šī uzskaite būtu publiski pieejama ikvienam.