Trešdiena, 24.aprīlis

redeem Nameda, Ritvaldis, Visvaldis

arrow_right_alt Latvijā

Bērnu slimnīcā uz rehabilitāciju rindā jāgaida līdz gada beigām

© F64

Bērnu klīniskajā universitātes slimnīcā uz rehabilitāciju mazajiem pacientiem nākas gaidīt pat vairākus mēnešus un patlaban rindas ir izveidojušās līdz gada beigām, šodien preses konferencē žurnālistiem atzina Bērnu slimnīcas valdes priekšsēdētāja Anda Čakša.

Rehabilitācijai stacionārā paredzētais kvotu apjoms ir nepietiekams, tāpēc arī uz pakalpojumiem veidojas rindas.

Kā stāstīja Bērnu slimnīcas Rehabilitācijas klīnikas vadītāja Anita Vētra, rehabilitāciju primāri saņem pacienti, kuriem tā nepieciešama uzreiz, proti, attiecīgie speciālisti izvērtē, cik ilgi bērns var gaidīt. Rindas veidojas tieši uz ambulatorajiem pakalpojumiem, un bērniem, kuriem pakalpojumi nepieciešami nekavējoties, tie arī tiek nodrošināti.

Vētra norādīja, ka "problēma ir daudzšķautņaina" - ir gan rindas, gan finansējuma trūkums. Tāpat viņa atzīmēja, ka veselības aprūpes sistēmā tarifi par pakalpojumiem "nav pārāk augsti".

Viņa arī vērsa uzmanību uz to, ka Latvijā trūkst arī kvalificētu speciālistu. Rīgas ārstniecības iestādes ar speciālistiem ir nodrošinātas, turpretī laukos, vairākās vietās neesot pat teju neviena rehabilitācijas speciālista.

Katru gadu Rīgas Stradiņa universitāti pabeidz teju 100 funkcionālo speciālistu, bet arī tas ir par maz visai Latvijai, skaidroja Vētra. "Arī aprīkojums, infrastruktūra un vide. Cik saprotu, valsts nauda tiek piešķirta par darbu un pakalpojumu, ne tik daudz par aprīkojumu," piebilda klīnikas vadītāja.

Čakša kā vienu no veidiem rindu mazināšanai redz veselības aprūpes finansēšanas sistēmas pārskatīšanu. Viņa norādīja, ka pie esošās sistēmas šobrīd paredz, ka "finansējums balstīts uz vienas epizodes apmaksu, nevis to, kā ārstniecības iestāde iegūst rezultātu".

Līdz ar to bieži vien pacienta ārstēšana netiek virzīta uz to, ka pēc akūtās ārstēšanas seko rehabilitācija. Tāpēc svarīgi būtu veselības aprūpes sistēmā radīt sapratni par rehabilitācijas nozīmi, jo galu galā veselības aprūpes sistēmas mērķis ir pilnvērtīgs, funkcionējošs sabiedrības loceklis, piebilda slimnīcas vadītāja.

Runājot par rehabilitāciju, Vētra arī piebilda, ka gada sākumā Veselības ministrijā ir izveidota rehabilitācijas darba grupa, kura strādā pie daudziem jautājumiem, tai skaitā finansēšanas jautājumiem.

Klīnikas vadītāja ir arī pārliecināta, ka nepieciešams izglītot arī sabiedrību, jo problēma nav tikai nauda un speciālistu trūkums, bet arī izpratne par to, kam vispār rehabilitācija nepieciešama.

Kā vienu no posmiem rehabilitācijas vides uzlabošanai Bērnu slimnīca un Bērnu slimnīcas fonds, sadarbojoties ar lielveikalu ķēdi "Rimi", no 1.augusta līdz 30.septembrim rīko labdarības akciju, kuras laikā plānots savākt 14 300 eiro, lai bērnu rehabilitācijai iegādātos četrus specializētus trenažierus, vertikalizācijas palīgierīci un trīs krēslus ar maināmu augstumu. Šim mērķim katrs "Rimi" un "Supernetto" apmeklētājs var ziedot pie veikala kasēm īpašā labdarības kastītē.

Jau ziņots, ka rehabilitācija dažādu vajadzību dēļ būtu nepieciešama katram piektajam bērnam Latvijā, aplēsusi Bērnu slimnīca.

Kā norādīja Bērnu slimnīcas fonda vadītāja Liene Dambiņa, rehabilitācija ir ļoti svarīga ārstniecības procesa sastāvdaļa, bez kuras dažkārt nav iespējams pacientam nodrošināt dzīves kvalitāti. Īpaši svarīgi tas ir bērniem, kuriem pēc traumām vai smagas slimības nepieciešama laba turpmākā attīstība un dzīves iespējas.

Lai nodrošinātu labāku un bērniem atbilstošāku rehabilitācijas vidi un aprīkojumu, Bērnu slimnīcas fonds ir sācis labdarības akciju.