Otrdiena, 16.aprīlis

redeem Alfs, Bernadeta, Mintauts

arrow_right_alt Latvijā

Valdība sadzird pensionāres stāstu

© F64

Ministru kabinets jau šodien plāno lemt par naudas piešķiršanu, lai izmaksātu 81 gadu vecajai Daugavpils iedzīvotājai Natālijai Inglai kompensāciju par morālo kaitējumu.

Tieslietu ministrija (TM) lūgusi iekļaut šo jautājumu 4. augusta valdības dienas kārtībā. Neatkarīgā tieši pirmdien publicēja rakstu, kurā aprakstīja neapskaužamo pensionāres situāciju, kura ilgus gadus nepamatoti tika tiesāta, līdz atzīta par nevainīgu viņai uzrādītajā apsūdzībā. Tiesa piesprieda kompensāciju, taču valsts to kavējas izmaksāt, jo budžetā nav naudas.

Finanšu ministrs un premjerministra pienākumu izpildītājs Jānis Reirs (Vienotība) pēc valdību veidojošo partiju sanāksmes pirmdien paziņoja, ka valdība skatīs jautājumu par kompensācijas izmaksu pensionārei jau šo otrdien, jo Tieslietu ministrija lūgusi jautājumu par kompensāciju iekļaut valdības darba kārtībā. Šis jautājums jau saskaņots ar Finanšu ministriju, un valdība pieņems lēmumu, visticamāk, pozitīvu, proti, par papildu naudas piešķiršanu no līdzekļiem neparedzētiem gadījumiem, lai pensionārei beidzot izmaksātu kompensāciju.

Neatkarīgā rakstīja, ka TM vērsās Rīgas apgabaltiesā ar lūgumu atlikt sprieduma izpildi, saskaņā ar kuru ministrijai ir jāizmaksā N. Inglai morālā kompensācija 2215,42 eiro. Šī kompensācija bija jāizmaksā līdz 20. jūlijam, taču, pamatojoties uz valsts budžeta situāciju un konkrēti uz naudas trūkumu budžeta programmā Zaudējumu atlīdzība nepamatoti aizturētajām, arestētajām un notiesātajām personām, ministrija tiesā panāca, ka tai ļauj vēl vairākus mēnešus kompensāciju nemaksāt. Tiesas sēdē, kas notika jūlijā, Tieslietu ministrija apgalvoja, ka prasīs papildu naudu valdībai augusta vidū, un pauda cerību, ka tā tiks piešķirta, jo citādi kompensāciju izmaksāt nevar. Bet uz advokātes Sandras Slejas jautājumu par to, kā tad ministrija varēs izmaksāt prēmijas darbiniekiem par darbu prezidentūras laikā, ministrijas pārstāve teica: tie ir nesaistīti jautājumi un cits budžets. Tiesa atļāva ministrijai kompensāciju izmaksāt līdz 24. septembrim, savukārt N. Inglas dēls Oļegs kopā ar advokāti nolēmuši iesniegt tiesā blakussūdzību par to, ka TM, lūdzot atlikt spriedumu, pamatojas uz nepareizu likumu. Šis jautājums vēl ir atklāts, jo nav zināms, kādu lēmumu pieņems valdība un kad patiešām kompensācija tiks izmaksāta.

Jāatgādina, ka pret pensionāri 2003. gadā tika ierosināta krimināllieta, ko astoņus gadus iztiesāja kopumā 27 tiesas sēdēs. Rezultātā N. Ingla tika atzīta par nevainīgu, jo neapstiprinājās apsūdzība pret sirmo kundzi. Vēlreiz pārbaudot lietas apstākļus, tika secināts, ka «cietušajai netika konstatēti miesas bojājumi». N. Ingla tika pilnībā attaisnota, un tas ļāva viņai pietiesāt sev nelielu, tomēr kompensāciju par visus šos gadus ilgušajām ciešanām.