Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Latvijā

Nākamajos Dziesmu un deju svētkos- operatīvās vadības štābs un risku vadības grupa

© F64

Nākamajos Dziesmu un deju svētkos varētu tikt veidots operatīvās vadības štābs, kā arī nodrošināta risku vadība visa pasākuma gaitā, pēc kārtējās XI Latvijas Skolu jaunatnes dziesmu un deju svētku darba organizācijas izvērtēšanas komisijas sēdes žurnālistiem paziņoja Kultūras ministrijas valsts sekretārs Sandis Voldiņš.

Patlaban esot skaidrs, ka notikušajos svētkos netika veikti visi nepieciešamie pasākumi, lai izvērtētu iespējamos riskus. Tāpat netika nodrošināta kvalitatīva komunikācija par lēmumu pieņemšanu, sacīja Voldiņš.

Lai gan vēl aizvien nav skaidrs, kādēļ bērni svētkos masveidā ģībuši, komisija strādā ar deviņām iespējamajām versijām. To vidū ir Latvijas Ārstu biedrības viedoklis, kā arī versijas par nepietiekami kvalitatīvu pārtiku un citas.

Voldiņš norādīja, ka komisija pārbaudīs visas versijas un spriedīs, vai tās var pierādīt. Versija par bezskābekļa kabatu tiks pārbaudīta, prasot ekspertu atzinumus, piemēram, no Rīgas Tehniskās universitātes. Savukārt izskanējušo viedokli par to, ka bērni nav gulējuši un līdz ar to pārguruši, komisija gan, visticamāk, nevarēs pārbaudīt, teica Voldiņš.

Lai nākamajos svētkos izvairītos no līdzīgām situācijām, plānots konsultēties ar bērnu psihologiem par bērnu komforta apstākļiem, tostarp Mežaparka estrādē. Tāpat, plānojot svētkus, nākotnē tikšot ņemts vērā dalībnieku psihoemocionālais stress, kas līdz šim nav ticis darīts.

Nākamā komisijas sēde notiks 10.augustā plkst.14 Izglītības un zinātnes ministrijā.

Jau ziņots, ka 11.jūlija vakarā, kad Mežaparka estrādē notika XI Latvijas Skolu jaunatnes dziesmu un deju svētku noslēguma koncerta ģenerālmēģinājums, daudziem dziedātājiem kļuva slikti un viņi paģība. Mediķi slimnīcā nogādāja 17 bērnus. Ņemot vērā minēto, izglītības un zinātnes ministre naktī nolēma atcelt nākamajā dienā paredzēto svētku gājienu, tomēr realitātē gājiens notika un dalībnieki tajā devās brīvprātīgi.

XI Latvijas Skolu jaunatnes dziesmu un deju svētku organizatori uzskata, ka bija izdarīts viss, lai svētki būtu droši.

Pēc notikušā izglītības un zinātnes ministre Mārīte Seile izdeva rīkojumu par komisijas izveidi svētku organizācijas izvērtēšanai. Komisijai būs jāsniedz secinājumi par aizvadītajiem svētkiem un ierosinājumi turpmāko svētku rīkošanai.

Komisijā iekļauti Izglītības un zinātnes, Kultūras, Veselības, Labklājības un Iekšlietu ministrijas, kā arī Pārtikas un veterinārā dienesta un VISC pārstāvji. Viņu uzdevums būs analizēt dažādus organizatoriskos aspektus, tostarp dalībnieku slodzi svētku laikā, ēdināšanu, drošības un veselības nodrošināšanas jautājumus, kā arī iesaistīto pušu komunikāciju.

Ministre sagaida, ka komisija, izvērtējusi šo svētku pieredzi, sniegs secinājumus un ieteikumus nākamo svētku rīkošanai.