Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Latvijā

Patvēruma iegūšanai apelē pie reliģiskās pārliecības

© F64

Administratīvā rajona tiesa jūlija beigās noraidījusi četru Vjetnamas pilsoņu sūdzības par Pilsonības un migrācijas lietu pārvaldes (PMLP) lēmumiem, ar kuriem atteikts piešķirt bēgļa vai alternatīvo statusu. Vjetnamieši savos pieteikumos apelējuši pie tā, ka dzimtenē tikuši vajāti reliģiskās un politiskās pārliecības dēļ. Tiesas spriedumi nav pārsūdzami.

Viens no vejtnamiešiem paskaidrojumos nav noliedzis, ka izceļojis no dzimtenes, lai strādātu Krievijā par šuvēju. Tomēr Latvijā viņš lūdzis patvērumu tāpēc, ka Vjetnamā viņš tiek apspiests reliģiskās piederības dēļ, kā arī Vjetnamā netiek ievērotas cilvēktiesības.

Patvēruma meklētājs ir kristietis. Tiesa atsaucas uz kādu ASV ziņojumu par reliģisko situāciju Vjetnamā, kurā secināts, ka ir bijuši gadījumi, kad policija vardarbīgi pārtrauc dievkalpojumus. Tajā pašā laikā tiesa secinājusi, ka patiesais izceļošanas mērķis no Vjetnamas ir ekonomiska rakstura.

Cits vjetnamietis nav slēpis, ka devies pasaulē labākas dzīves meklējumos, taču pirms vairākiem gadiem aizņēmies 35 000 ASV dolāru un bankrotējis. Saņēmis izrēķināšanās draudus un ticis pat piekauts, vjetnamietis nolēmis doties uz Krieviju, lai, strādājot tur, atdotu parādu. Krievijā darbs aptrūcies, un viņš nolēmis doties uz Eiropu.

Vēl kāds vjetnamietis patvērumu Latvijā lūdzis, lai izvairītos no apcietinājuma. Pagājušajā gadā patvēruma meklētājs piedalījies protesta akcijā pret to, ka ķīnieši nelikumīgi ieņemot Vjetnamai piederošas jūras teritorijas. Šajā akcijā notikusi demolēšana un postīšana. Vjetnamietis no policijas paspējis aizbēgt, taču vēlāk viņu likumsargi meklējuši vecāku mājās. Patvēruma meklētājs devies uz Krieviju, lai nokļūtu Polijā un tur strādātu.

Cits patvēruma meklētājs norādījis, ka vēlējies iestāties Vjetnamas Reformu partijā un viņa ģimenei ir draudi politisko aktivitāšu dēļ. Pieteicējs norādījis, ka Vjetnamā ticis vajāts, jo vēlējies pievienoties minētajai partijai, kā arī viņam tikusi liegta ticības brīvība.

Jau ziņots, ka pagājušā sestdienā robežsargi uz austrumu robežas vērienīgā operācijā aizturējuši 22 nelegālos imigrantus un četrus pārvadātājus, kas līdz šim ir lielākais aizturēto nelikumīgo robežšķērsotāju skaits vienas diennakts laikā

Kopā šogad jau aizturēti 239 nelegālie imigranti. No tiem 165 ir Vjetnamas pilsoņi. 2014.gadā tika aizturēti 200 nelegālie imigranti un 19 pārvadātāji.