Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Latvijā

VPD neatbalsta publiski pieejamu dzimumnoziedznieku reģistru

© F64

Valsts probācijas dienests (VPD) neatbalsta publiski pieejamu dzimumnoziedznieku reģistru. Dienests uzskata, ka šāds reģistrs var nodarīt kaitējumu upuriem un noziedznieku radiniekiem, turklāt noziedznieki pēc soda izciešanas var tikt sociāli izstumti no sabiedrības un veidoties dzimumnoziedznieku geto.

VPD aģentūrai LETA skaidroja, ka pasaules praksē pastāv trīs atšķirīgi dzimumnoziedznieku reģistra modeļi - publiski nepieejams reģistrs, publiski daļēji pieejams reģistrs un publiski pieejams reģistrs.

Publiski nepieejamā reģistrā dzimumnoziedznieku raksturojoša informācija tiek iekļauta datu sistēmā, kas nav publiski pieejama. Datu sistēmā iekļautos datus var izmantot šaurs dažādu valsts institūciju speciālistu loks, kuriem šo datu izmantošana nepieciešama savu tiešo darba funkciju izpildē, lai kontrolētu dzimumnoziedznieka radīto apdraudējumu sabiedrības drošības interesēm. Šāds modelis ieviests Kanādā.

Publiski daļēji pieejamā reģistrā dzimumnoziedznieku raksturojoša informācija tiek iekļauta datu sistēmā, kas nav publiski pieejama, bet fiziskas personas, ja tās var pamatot šādas informācijas nepieciešamību savas vai kāda sava tuva radinieka drošībai, var vērsties ar lūgumu sniegt informāciju par to, vai persona ir vai nav notiesāta par dzimumnoziegumu. Šāds modelis ieviests Lielbritānijā.

Publiski pieejamā reģistrā dzimumnoziedznieku raksturojoša informācija tiek iekļauta datu sistēmā, kas ir publiski pieejama jebkuram interesentam. Šāds modelis raksturo ASV kriminālās justīcijas sistēmu. Veikto pētījumu rezultāti par publiski pieejamo reģistru darbību pēdējo vairāk nekā desmit gadu laikā ASV nesniedz apstiprinājumu tam, ka tas samazina dzimumnoziegumu izdarīšanu. Konstatēts, ka publiski pieejamam reģistram nav ietekmes uz jauna dzimumnozieguma izdarīšanas varbūtību un tas neveicina sabiedrības drošību, atzīmē VPD.

Kā atzīmē dienests, citi pētījumi liecina, ka ikdienas dzīves stabilitāte mazina atkārtota dzimumnozieguma izdarīšanas iespējamību, tāpēc pastāv bažas, ka līdz ar publiski pieejamu reģistru ieviešanu tiktu veicināta tādu apstākļu izveidošanās sabiedrībā, kas nevis samazina, bet palielina dzimumnozieguma recidīva draudus, jo noziedznieka dzīves stabilitāte tiek būtiski mazināta.

ASV veiktā pētījuma rezultāti, kas aplūkoja vairākos štatos ieviesto publiski pieejamo dzimumnoziedznieku reģistru, liecina par negatīvu sociālo ietekmi uz reģistrā iekļautajiem dzimumnoziedzniekiem un viņu ģimenes locekļiem. Teksasas štata Senāta Kriminālās justīcijas komitejas ziņojumā par šādu reģistru darbību citu jau minētu reģistra negatīvo sociālo seku starpā izceltas tās, ar kurām jāsaskaras dzimumnoziedznieka ģimenes locekļiem, tostarp reģistrā iekļauto personu bērni no vienaudžu puses tiek pazemoti un cieš no nicinājuma izpausmēm vecāku izdarīto noziegumu dēļ.

Publisks reģistrs var radīt traumatiskas sekas dzimumnoziegumu upuriem. Gadījumos, kad dzimumnoziegums ir izdarīts ģimenē, pret radinieku, pret partneri vai tās bērniem, dzimumnoziedznieka datu publiskošana rada iespēju apkārtējiem atpazīt cietušos.

"Būtiski piebilst, ka apmēram 85% dzimumnoziegumu izdara personas, kas ar upuri ir pazīstamas ilgāk nekā 24 stundas - ģimenes loceklis, draugs, uzticības persona," uzsver VPD.

Ņemot vērā, ka reģistrētiem dzimumnoziedzniekiem ir grūti atrast algotu darbu un dzīvesvietu, ka viņi zaudē sev tuvo cilvēku atbalstu un tiek sociāli izstumti no sabiedrības, nevar izslēgt iespējamību, ka sabiedrībā varētu veidoties dzimumnoziedznieku geto, kā tas ir noticis ASV, norāda VPD.

Tāpat publiski pieejams dzimumnoziedznieku reģistrs var veicināt kontaktu nodibināšanu starp seksuāliem varmākām, kas arī tiek minēta kā kritika šādu reģistru esamībai.

VPD vērš uzmanību, ka dzimumnoziedznieku, tostarp pedofilu, uzskaite VPD tiek nodrošināta jau pašlaik. Likums paredz, ka VPD informē bāriņtiesu, ja probācijas uzraudzībā nonāk par dzimumnoziegumiem notiesāta persona vai uzraudzības gaitā iegūtās ziņas rada pamatotas aizdomas par bērna veselības, dzīvības un pilnvērtīgas attīstības apdraudējuma iespējamību un probācijas klients dzīvo vai plāno dzīvot ģimenē, kurā ir bērni. Bāriņtiesa pieņem lēmumu par informācijas tālāku izmantošanu, lai pasargātu upurus no atkārtota nozieguma izdarīšanas.

Dzimumnoziedznieku reģistrs var būtu efektīvs instruments atkārtotu noziegumu izdarīšanas riska samazināšanai, taču tam jābūt pieejamam valsts un pašvaldību iestādēm, kuras sadarbojoties, varētu īstenot preventīvus pasākumus. Vairumā ES valstu šāda veida dzimumnoziedznieku reģistri ir pieejami tikai kompetentajām institūcijām. Informācija par personām piemērotajiem kriminālsodiem patlaban jau ir pieejama Sodu reģistrā, un ļoti plašam institūciju lokam ir tiesības saņemt šāda veida informāciju. Jau šobrīd iestādēs, kurās uzturas bērni, tiek noskaidrota visu darbinieku personība, izmantojot Sodu reģistra datus.

"Ņemot vērā iepriekš minēto, VPD neatbalsta publiski pieejama dzimumnoziedznieku reģistra veidošanu, īpaši, ņemot vērā tā negatīvo ietekmi uz cietušo. Latvija ir salīdzinoši neliela valsts, tāpēc risks atkārtoti nodarīt pāri cietušajam ir būtiski liels un neattaisno publiski pieejama reģistra ieviešanu. Turklāt publiska reģistra ieviešana var negatīvi ietekmēt arī citas ar dzimumnoziedznieku saistītas personas, piemēram, dzimumnoziedznieka bērnus un radiniekus. Ir būtiski atrast tādu risinājumu, kas patiešām veicina sabiedrības drošību, nevis rada tikai šķietamu drošību, kā tas būtu publiski pieejama reģistra ieviešanas gadījumā," norāda VPD.

Jau ziņots, ka jautājums par dzimumnoziegumiem aktualizējās pēc tam, kad Liepājas tiesa kādu tēvu un dēlu par netiklu darbību izdarīšanu ar mazgadīgo sodījusi ar piespiedu darbu. Gan valsts apsūdzības uzturētājs, gan apsūdzēto advokāts norādījis, ka sods ir adekvāts nodarījumam.

Reaģējot uz Liepājas tiesas spriedumu partijas "Saskaņa" politiķi un viņu domubiedri rosinājuši izveidot publisku reģistru, kurā tiktu uzskaitīta ikviena persona, kas jebkad saukta pie atbildības par seksuāla rakstura vardarbību pret bērniem. Šī uzskaite būtu publiski pieejama ikvienam.