Sestdiena, 20.aprīlis

redeem Mirta, Ziedīte

arrow_right_alt Latvijā

VADC plāno atteikties no atlīdzības izmaksas donoriem

© Scanpix

Valsts asinsdonoru centrs (VADC) plāno atteikties no atlīdzības izmaksas donoriem un ieviest Latvijā bezatlīdzības asins donoru kustību, aģentūrai LETA pastāstīja centra pārstāve Zane Mistre.

Viņa norādīja, ka šis priekšlikums būs jāapstiprina Ministru kabinetam, bet, ņemot vērā, ka Latvija ir Eiropas Savienības (ES) dalībvalsts un asins, kā arī to komponentu sagatvotājiestādēm jāņem vērā ES direktīvas, centrs prognozē, ka par šo jautājumu tiks lemts tuvākā gada laikā.

Vaicāta, cik daudz finansējuma centrs tērē atlīdzības izmaksai donoriem, Mistre sacīja, ka šajā gadā asins un asins komponentu donoru kompensāciju izmaksām plānots 369 431 eiro.

Viņa gan atzīmēja, ka šis nav lēmums ar mērķi ietaupīt līdzekļus, bet uzlabot asins un asins komponentu drošību un kvalitāti. Pasaules Veselības organizācija, kā arī jau pieminētā ES direktīva attiecībā uz kvalitāti norāda, ka tie donori, kas asinis ziedo bez mērķa saņemt materiālu labumu, ir drošāki. Viņiem nav iemesla noklusēt svarīgu informāciju, kas varētu ietekmēt asins un asins komponentu kvalitāti, jo viņi asinis ziedo ar mērķi kādam palīdzēt. Šis arī ir galvenais šāda priekšlikuma iemesls, skaidroja Mistre.

Ja VADC iniciatīva tiks apstiprināta, centrs plāno attiecīgos finanšu līdzekļus izmantot donoriem domāto uzkodu paku papildināšanai ar veselīgiem produktiem, kā arī "iegādāties donoriem vērtīgākas pateicības dāvaniņas - suvenīrus", pastāstīja Mistre.