Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Latvijā

Pašvaldības Ukrainas slimnīcām saziedojušas 9000 eiro

© Scanpix

Latvijas pašvaldības, atsaucoties Latvijas Pašvaldību savienības (LPS) aicinājumam, Ukrainas Čerņigovas kara hospitālim un ārstniecības iestādēm līdz šim ir saziedojušas aptuveni 9000 eiro. Pašvaldību piešķirto finansējumu koordinē Latvijas Sarkanais Krusts.

Kā aģentūrai LETA pastāstīja Latvijas Sarkanā Kkrusta ģenerālsekretārs Uldis Līkops, Sarkanais Krusts līdz augusta vidum gaidīs, kad līdzekļu piešķiršana beigsies, un tad kopā ar LPS lems, kā šos līdzekļus izlietot.

Viņš norādīja, ka "savākti ir aptuveni 9000 eiro un nekādi miljoni tie nav" - par šo naudu varētu iegādāsies medikamentus vai "kādu vienkāršāku" aparatūru, kuru nogādāt Ukrainas kara hospitālim.

Līkops arī stāstīja, ka ne visas pašvaldības vēlas palīdzēt LPS ieteiktajam kara hospitālim. Piemēram, Ogres un Jēkabpils pašvaldības vēlas palīdzēt savām sadraudzības pilsētām Ukrainā.

Viņš gan nevarēja nosaukt, kuras no pašvaldībām ir ieskaitījušas lielāko maksājumu palīdzības sniegšanai.

Jau ziņots, ka LPS ir noslēgusi līgumu ar Latvijas Sarkano Krustu par humānās palīdzības sniegšanu Ukrainai un aicina pašvaldības ziedot līdzekļus Ukrainas ārstniecības iestādēm.

Noslēgtais līgums palīdzēs ērtāk un efektīvāk koordinēt palīdzības sniegšanu, jo Latvijas Sarkanajam Krustam ir ilggadēja pieredze un starptautiski kontakti.

Ukrainas Reģionālo un vietējo pašvaldību savienība maijā vērsusies pie LPS ar lūgumu palīdzēt ar materiāli tehnisko nodrošinājumu Čerņigovas kara hospitālim un ārstniecības iestādēm.

Pašvaldības ir aicinātas līdz 1.augustam pieņemt lēmumu par ziedojumiem un tos pārskaitīt Latvijas Sarkanajam Krustam. Par pašvaldību ziedotajiem līdzekļiem Sarkanais Krusts iegādāsies un Ukrainā nogādās medikamentus un citu nepieciešamo aprīkojumu.

Pēc palīdzības piegādes Latvijas Sarkanais Krusts sniegs atskaiti par pašvaldību piešķirto līdzekļu izlietojumu.