Piektdiena, 29.marts

redeem Agija, Aldonis

arrow_right_alt Latvijā

Asins ziedotāju skaits atkal palielinājies

© F64

Pēc neliela asinsdonoru atsaucības krituma pagājušajā nedēļā atkal nedaudz palielinājies to cilvēku skaits, kuri ziedojuši asinis, informēja Valsts asinsdonoru centrā (VADC).

Salīdzinot ar trešo jūlija nedēļu, pagājušajā nedēļā asinis ziedot ieradās par 43 cilvēkiem vairāk.

Kopumā pagājušajā nedēļā asinis noziedoja 1169 cilvēki, bet vidēji dienā - 167 cilvēki. Centrā norāda, ka šāds donoru skaits ir pietiekams, lai uzturētu asins rezerves pietiekamā daudzumā, jo vidēji dienā nepieciešams, lai asinis ziedotu 150 cilvēki.

VADC gan atgādina, ka apmēram 10-15% no atnākušajiem cilvēkiem dažādu iemeslu dēļ netiek pieņemti, piemēram, viņiem tiek konstatētas vispārējas veselības problēmas, ērces kodums vai zems hemoglobīna līmenis asinīs.

Centrs joprojām aicina atsaukties 0 rēzus negatīvās asinsgrupas donorus, kā arī A rēzus pozitīvās un AB rēzus negatīvās asinsgrupas īpašniekus.

Kā ziņots, trešajā jūlija nedēļā cilvēku atsaucība asiņu ziedošanai turpināja kristies - ziedot asinis bija atnākuši 1127 cilvēki jeb vidēji dienā 161 donors.

Jau ziņots, ka Latvijā asinis regulāri ziedo tikai 1,7% no tiem iedzīvotājiem, kuri to varētu darīt.

Lai nodrošinātu pastāvīgu asins krājumu papildināšanu un pilnībā nodrošinātu slimnīcu pieprasījumu, kā arī lai nebūtu jāatliek plānveida operācijas, VADC jūlija sākumā sāka kampaņu "Mums ir viena asinsrite". Tās laikā ar televīzijas, radio un preses reklāmu palīdzību iedzīvotājiem tiks atgādināts, ka vajadzība pēc stabilām asins rezervēm var skart jebkuru cilvēku un asinis var ziedot trīs reizes gadā.