Sestdiena, 20.aprīlis

redeem Mirta, Ziedīte

arrow_right_alt Latvijā

Dūklavs: Piena pārstrādātājiem jāmeklē jauni tirgi

© F64

Tā kā situācija piena nozarē kļūst aizvien kritiskāka, turklāt nav pamata cerēt uz tās uzlabošanos, valsts apsvērs iespēju nākt palīgā zemniekiem ar finansiālo atbalstu. Savukārt piena pārstrādātājiem aktīvāk jāmeklē jauni noieta tirgi, pēc šodien Valmierā notikušās trīspusējās tikšanās secinājuši zemnieki, piena iepircēja "Food Union" vadība, kā arī zemkopības ministrs Jānis Dūklavs (ZZS).

Tikšanās laikā zemkopības ministrs atzinis, ka situācija piena nozarē neuzlabojas, turklāt neesot pamata cerēt uz situācijas maiņu tuvākajā laikā.

"Piena cenas Eiropā turpina krist, un, ja tas tā turpināsies, nākamajā tikšanās reizē ar Eiropas komisāru runāšu par vienreizēju un ārkārtas finansiālu palīdzību Latvijas piena zemniekiem. Ar lūgumu pabalstīt piensaimniekus šajā situācijā vērsīšos arī valdībā. Tāpat mēs Zemkopības ministrijā vērtēsim kā pārdalīt valsts atbalsta naudas starp lauksaimniecības nozarēm iekšēji," sacīja Dūklavs.

"Jāapzinās, ka mēs šeit Latvijas tirgū nevaram atrisināt pasaules tirgus problēmas un neviens šobrīd nevar pateikt, kad piena tirgus stabilizēsies. Esam vieni no Eiropas tirgus dalībniekiem, un mūsu piena nozares nākotni ilgtermiņā noteiks tas, cik ātri un veiksmīgi pārstrāde atradīs labus noieta tirgus ārpus Latvijas,'' norādīja ministrs.

Savukārt "Food Union" padomes priekšsēdētāja vietnieks Harijs Panke atzina, ka patlaban ir dziļākā un ilgākā krīze, kādu Latvijas piena nozare līdz šim ir piedzīvojusi.

"No zemajām piena cenām cieš kā piena ražotāji, tā pārstrādātāji Latvijā un citur pasaulē. Tādēļ šajā brīdī svarīgākais kopīgi strādāt pie nozares stabilizēšanas. Šādas tikšanās ir veids, kā varam vienoties par kopīgām interesēm un rast ārkārtas risinājumus. Mēs, "Food Union", veicinām produkcijas noietu Baltijas tirgū, kas šī gada sešos mēnešos pieaudzis par 35% salīdzinājumā ar pērno gadu, kā arī meklējam jaunas eksporta iespējas produkcijas noietam,'' sacīja Panke.

Valmieras novada Bērzaines pagasta saimniecības "Zilūži" saimnieks Jānis Grasbergs atzina, ka zemnieki patlaban cieš no ekonomiskām problēmām, kuras radījuši politiski lēmumi.

"Vajadzētu atgriezties pie problēmu cēloņa, kad pirms gada Eiropa uzsāka konfliktu ar Krieviju, kā rezultātā tā noteica piena produktu embargo, kuru mēs Austrumeiropā izjūtam visspēcīgāk. Mūsu kā zemnieku viedoklis ir, ka Eiropai ir jāuzņemas politiskā atbildība un jārisina radusies problēma politiskā ceļā un jākompensē radušos zaudējumus zemniekiem," sacīja zemnieks.

Tikšanos ar ministru pēc piena piegādātāju iniciatīvas organizēja "Food Union" vadība AS "Valmieras piens" telpās. Tajā piedalījās lielākie piena piegādātāji Vidzemē un uzņēmuma pārstāvji.

Kā ziņots, tuvākajā laikā varētu būt gaidāms vēl krasāks piena iepirkuma cenu kritums, jo viens no lielākajiem iepircējiem - "Food Union" - zemniekiem izsūtījis paziņojumu par piena iepirkuma cenas samazināšanu no 1.augusta. Līdz ar to šim piemēram drīzumā varētu sekot arī pārējie piena pārstādes uzņēmumi, iepriekš informēja biedrības "Zemnieku saeima" pārstāvis Edgars Bērziņš.

Zemnieku pārstāvis - saimniecības "Ceriņi" līdzīpašnieks Aldis Kļaviņš - aģentūrai LETA iepriekš atzina, ka "Food Union" paziņojumā viņa saimniecībai teikts, ka no augusta iepirkuma cena tiks samazināta par 1,5 eirocentiem.

"Nododam apmēram deviņas tonnas piena dienā. Jau līdz šim iepirkuma cena krita - saimniecībai tika maksāti 22 centi par kilogramu piena, bet turpmāk tie būs tikai 20,5 centi, kas galīgi nesedz pašizmaksu - vismaz 24 centus par kilogramu. Nekas cits neatliek, kā ātri meklēt citu pircēju. To dara arī citi zemnieki, un situācija ir kritiska," atzina zemnieks.

Tikmēr "Food Union" grupā ietilpstošās AS "Rīgas piena kombināts" valdes priekšsēdētājs Normunds Staņēvičs aģentūrai LETA atzina, ka uzņēmums spiests no šā gada 1.augusta samazināt piena iepirkuma cenu, taču turpinās iepirkt svaigpienu no zemniekiem līdzšinējā apjomā.

Viņš arī norādīja, ka iepirkuma cenu kritums nenovēršami saistīts ar vājpiena pulvera cenu samazināšanos tirgos.

"Eiropas tirgū cena ir nokritusies līdz 1762 eiro par tonnu, kas, atskaitot transporta izmaksas no Latvijas - vidēji 100 eiro par tonnu -, ir zem vājpiena pulvera intervences cenas, proti, 1690 eiro par tonnu. Pašlaik ir grūtības pārdot vājpiena pulveri pat par 1600 eiro, kas ir teju divreiz zemāka cena nekā pirms gada. Vājpiena pulvera cenas krišanu joprojām ietekmē Krievijas noteiktās sankcijas, kvotu atcelšana un liela daudzuma pulvera uzkrājumi visā Eiropā," sacīja Staņēvičs.

"Food Union" iepērk pienu no 400 Latvijas zemnieku saimniecībām.

Kā ziņots, rīt, 31.maijā, plānota Valsts prezidenta Raimonda Vējoņa tikšanās ar piena nozares pārstāvjiem.

Jau vēstīts, ka piena iepirkuma cenas lejupslīde Latvijā sākās pērn rudenī, kas tika skaidrots gan ar Krievijas embargo piena pārprodukcijai, gan arī ar vispārējām tendencēm pasaules piena tirgos.

Tikmēr piensaimniecības sarežģītajā situācijā šogad var rēķināties ar vairāk nekā 43 miljonu eiro valsts atbalstu, no kuriem ciltsdarbam piešķirts 23,36 miljonu finansējums, 12,38 miljoni būs atbalsts par slaucamām govīm, bet 7,7 miljoni - Eiropas Savienības atbalsts.