Piektdiena, 19.aprīlis

redeem Fanija, Vēsma

arrow_right_alt Latvijā

Cietušās meitenes advokāte pārsūdz spriedumu pedofilijas lietā

© F64

Krimināllietā par mazgadīgas meitenes vairākkārtēju seksuālu aizskaršanu cietušās meitenes advokāte Sandra Sprūde trešdienas vakarā ir iesniegusi apelācijas sūdzību Liepājas tiesā, informēja Liepājas tiesas tiesneša palīdze Inta Kurpa.

Līdz ar to pašlaik saņemtas trīs pārsūdzības - protests no Kurzemes tiesas apgabala prokuratūras, kā arī apelācijas sūdzības no Liepājas bāriņtiesas un cietušās meitenes advokātes. Šodien ir pēdējā diena, kad tiesas spriedumu iespējams pārsūdzēt.

Kā aģentūrai LETA norādīja cietušās meitenes advokāte, no meitenes tagadējiem likumīgajiem pārstāvjiem - ģimenes, kas viņu adoptējusi, - ir saņemts apstiprinājums, ka viņi vēlas, lai Liepājas tiesas spriedums tiktu pārsūdzēts un apsūdzētajiem tiktu piemērots bargāks sods. Sprūde arī norādīja, ka tiesas debatēs, kad lieta tika skatīta pirmajā instancē, viņa prasījusi, lai apsūdzētajiem tiktu piemērota bargāks sods - nosacīta brīvības atņemšana un Valsts probācijas dienesta uzraudzība pēc Krimināllikuma 55.panta. Sprūde skaidroja, ka, iesniedzot apelācijas sūdzību, viņa kā advokāte nevar prasīt citu sodu apsūdzētajiem, kā prasījusi tiesas debatēs.

Jau ziņots, ka Liepājas tiesa par mazgadīgas meitenes vairākkārtēju seksuālu aizskaršanu vainīgos - kādu 48 gadus vecu vīrieti un viņa 22 gadus veco dēlu - nolēma sodīt ar piespiedu darbu uz 240 un 200 stundām un probācijas uzraudzību. Šis spriedums izpelnījās sabiedrības daļas nosodījumu.

Pēc Liepājas bāriņtiesas stāstītā, meitenīti seksuāli izmantojuši divi viņas radinieki. Vienam no viņiem esot noteikta invaliditāte. Cietušo meiteni ar apsūdzētajiem vīriešiem nesaista asins radniecība, bet meitene bija nodota aizbildniecībā vecmāmiņai - vecākā apsūdzētā vīrieša sievai.

Vēlāk Kurzemes tiesas apgabala prokuratūras virsprokurors šo tiesas spriedumu noprotestējis daļā par soda maigumu. Apelācijas protestā izteikti iebildumi par tiesas argumentāciju, kas bija par pamatu piespiedu darba piemērošanai abiem apsūdzētajiem. Protestā lūgts piemērot apsūdzētajiem bargāku soda veidu - brīvības atņemšanu.

Kurzemes tiesas apgabala virsprokurors Andris Mikuļskis, veicot izmeklēšanu par Liepājas tiesas spriedumu, secinājis, ka prokurores Ligitas Arājas prasītais sods apsūdzētajiem nav bijis pretrunā likumam, tomēr pārāk maigs, iepriekš vēstīja LTV. Arājas rīcība jau pirmajā instancē, neprasot tā saucamajā Liepājas pedofilu lietā apsūdzētos sodīt ar brīvības atņemšanu, nav bijusi nolaidīga vai pretrunā likumam, secinājis Mikuļskis. Viņš bija pārbaudījis Arājas rīcību un secinājis, ka prasītais sods bijis par mīkstu, taču likumpārkāpuma vai nolaidības nav bijis. "Panorāmai" viņš uzsvēra, ka prokurors savā darbā ir balstījies uz profesionāliem apsvērumiem.

Paši apsūdzētie pirmajā instancē atzinuši savu vainu, bet tagad to noliedz, apgalvojot, ka vainu uzņēmušies, advokātes mudināti.